Guide om: Hur fungerar cykelskor?

2022/11/16

Hur fungerar cykelskorDu kanske har sett landsvägscyklister i full kareta och tagit dig en funderare om hur cykelskor fungerar? Och kanske ännu viktigare, undrat varför en cyklist ens i första taget behöver cykelskor.

De flesta cyklister som använder sig av cykelskor skulle nog hålla upp händerna och erkänna att de kan ha ramlat av sina cyklar vid flertalet tillfällen vid exempelvis trafikljus där de glömt att lossa cykelskon från pedalen. Men fördelarna med att använda sig av cykelskor som klämmer fast i pedalerna när du cyklar gör den lilla risken att ramla av värt det. Dessutom kan risken för fall vara lika stor vid användning av vanliga skor då det är enklare att slinta av skon från pedalen. Cykelskor genererar en ökad kontroll samt kraft när du cyklar. Detta gäller i lika hög grad för alla sorters cyklar där cykelskor är inkluderade.

Om du funderar på att köpa cykelskor så se över vårat sortiment på Jarlacykel, oavsett om det innebär cykling i terräng, landsväg eller spinning på gym/hemma. Nu till hur cykelskor fungerar, läs vidare nedan för att ta del av hur cykelskor fungerar samt fördelarna de för med sig.

System som används för cykelskor

Oavsett om du cyklar på en mountainbike, landsvägscykel eller en spinning cykel är cykling ett bra sätt att träna din kondition på samt en träningsform som är skonsam för knäna. Så hur fungerar cykelskor? Det finns två olika system som kännetecknar varandra när det kommer till cykelskor. Dessa används av såväl mountainbikecyklister som landsvägscyklister. Båda fungerar i stort sett på samma sätt. Klossen på undersidan av skon klämmer fast i pedalen via en liten fjäderbelastad mekanism på själva pedalen. När den väl har klämts in kan du inte ta bort skon från pedalen förrän du roterar hälen utåt.

Cykelskor för mountainbike: Hur fungerar det?

Mountainbike- eller terrängcykelskor använder vanligtvis en SPD (Shimano Pedaling Dynamics) kloss. Detta är en liten två bultskloss som fästs på yttersulan på terrängcykelskon. Skorna har fästena inbyggda i dem och klampan klickar sedan in i pedalen (SPD). Fördelarna med SPD-pedaler är att de tillåter dubbelsidig ingång, så att du kan klämma fast i vardera sidan av pedalen. På tal om klämma fast, så kan du ta dig tiden och se över våra SPD cykelskor som vi erbjuder hos oss på Jarlacykel, många av dem är prisnedsatta till ett bra pris samt specifikt anpassade för terrängcykling.

Cykelskor för landsvägscykel: Hur fungerar det?

Landsvägscykelskor kan bara fästas i ena sidan av pedalen. För att klämma fast i pedalen trycker du ner tårna på den främre delen av pedalen, trycker sedan ner med hälen och klossen klickar fast i den fjäderbelastade klämman. För att släppa foten från pedalen vrider du hälen utåt. Detta kan ta lite övning i början, men när du väl har bemästrat färdigheten blir det snabbt en självklarhet. Om du är mer intresserad av cykelstor på landsväg kan du läsa om det här. Lika självklart som att vi på Jarlacykel just nu har 70% rea på ett par populära landsvägscykelskor av märker SHIMANO R077.

Fördelar med cykelskor

Det finns många anledningar till att cyklister väljer att använda sig av cykelskor. De ger dig mer kontroll över cykeln. De gör att du kan lägga mer kraft genom varje vridning av veven. Och dina fötter glider inte av pedalerna, vilket gör att du inte tappar pedalmomentet eller att din fot slinter av pedalen när du cyklar. Forskning som gjorts visade att cykelskor med “clipless” pedaler ökar din trampning effektivitet med 86 % för elitcyklister och 57 % för vardagliga cyklister.

Jarla Cykel är redo att hjälpa till

Tycker du att det verkar krångligt att hitta rätt cykelskor? Vår kunniga personal på Jarlacykel är redo att hjälpa dig hitta den bästa cykelskon som passar dig perfekt. Du kommer att kunna välja bland ett bra sortiment av högkvalitativa cykelskor från välkända varumärken såsom Shimano, Bontrager samt Giro till bra pris. Jarla Cykel finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Du kan gärna besöka oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] om du har frågor eller funderingar. Varmt välkommen!