Glapp i bakhjulet på cykeln? Så löser du det!

2020/01/13

Glapp bakhjul cykel

Det är inte ovanligt att man förr eller senare råkar ut för någon typ av problem med sin hoj. Ett problem som vissa kan få erfara är att bakhjulet glappar. I denna artikel tänkte vi därför redogöra för vad detta kan bero på, samt hur du går tillväga för att få bukt med ett glappande bakhjul på cykeln.

Innehåll 

– Möjliga orsaker till att hjulet glappar

– Så får du bukt med ett glappande bakhjul

Möjliga orsaker till att hjulet glappar 

Det kan såklart finnas en rad olika anledningar till att bakhjulet på cykeln glappar. En av de vanligaste orsakerna är att hjulet har några år på nacken och har rullat i ur och skur. Något som resulterar i att lagren blir slitna och fungerar bristfälligt.

Ett annat vanligt förekommande problem är att ekrarna börjar bli slappa. Det kan också vara så att det handlar om ett axelbrott, d.v.s. axeln har gått av eller är skadat. Har du tur så kan det vara så enkelt att någon skruv inte har skruvats fast ordentligt.

Så får du bukt med ett glappande bakhjul

För att kunna åtgärda problemet, måste du först och främst lokalisera det. Börja därför med att kontrollera så att de skruvar som håller fast bakhjulet sitter som dem ska. Gör dem det så beror problemet på någonting annat.

Kanske kan det vara så att det är ekrarna som spökar? För att kontrollera detta kan du klämma på ekrarna. De bör vara relativt hårda och spända. Är det någon av dem som sitter löst, kan du testa att spänna den. Mer information om hur du lyckas med detta, hittar du i vår tidigare artikel ”Så gör du för att byta eker på cykeln” (se punkt 5).

Har du väl testat båda ovanstående metoder, beror troligtvis problemet på axeln eller navet. Börja därför med att ta lös och undersöka bakhjulsaxeln. Har den gått av? Eller finns det några skador på den? I så fall är det hög tid att byta ut den.

Om problemet mot förmodan kvarstår även efter att du byt ut axeln, bör du undersöka baknavet och dess lager. Verkar det skadat kan du testa att byta ut även denna.

Ta hjälp av Jarla Cykel 

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vilka orsaker som kan resultera i att bakhjulet på din cykel glappar, samt hur du går tillväga för att få bukt med problemet. Om problemet fortfarande kvarstår, alternativt om du saknar den tid eller energi som krävs, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel.

Vi har två cykelbutiker med tillhörande verkstäder i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175. Det går också bra att ringa oss på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!