Så får du bukt med frusna växlar på cykeln

2019/12/02

Frusna växlar cykel

Under vinterns kallaste månader är det inte enbart kroppen som kan vara frusen, utan även dina cykelväxlar. Vi tänkte därför berätta mer om hur du undviker frusna växlar på cykeln, samt hur du bäst får dem att tina upp om olyckan varit framme.

Innehåll

– Tips för att undvika frusna växlar

– Så får du dina frusna cykelväxlar att tina

Tips för att undvika frusna växlar

För att veta hur du undviker frusna växlar, måste du först och främsta veta varför dem fryser. Anledningen till detta är för att det bildas kondens i växelvajrarnas hölje. Kondens som sedermera fryser när minusgraderna gör sig tillkänna.

Det är däremot inte alla cyklar som är lika utsatta för problematiken. Mountainbikes, hybrid- och racercyklar klarar sig vanligtvis ganska bra mot kyla. Allra mest utsatta är standardcyklar, vilka löper en stor risk att råka ut för frusna växlar.

För att undvika att dina cykelväxlar fryser, kan du med fördel montera en så kallad smörjport, vilken fästes på cykelns vajerhölje. Porten består i korta drag av en ventil som gör det möjligt att spruta in olja i vajerhöljet. Något som resulterar i att kondensen inte kan ta sig in i höljet och frysa.

Ett annat alternativ är att byta ut vajern till en sådan som återfinns på andra cykeltyper, d.v.s. en som vajer som löper fritt utan hölje. Dessa klarar sig, som tidigare nämnts, bättre i kylan!

Så får du dina frusna cykelväxlar att tina

Har olyckan väl varit framme, d.v.s. att dina växlar har hunnit frysa, är det såklart av största vikt att försöka tina upp dem så fort som möjligt. För att lyckas med detta på bästa och smidigaste sätt, rekommenderar vi att du placerar din cykel i ett varmt utrymme. Exempelvis i et garage eller också i ditt hem.

Ta hjälp av Jarla Cykel

I vissa fall kan det till och med vara så att kondens tar sig in i själva växelnavet. Vilket kan ställa till det ordentligt. Har du råkat ut för detta så måste navet öppnas upp, tinas ur, rengöras, torkas och fettas in. Något som vi på Jarla Cykel kan hjälpa dig med!

Besök någon av våra kombinerade butiker och verkstäder som återfinns på Rådmansgatan 25 och Gustavslundsvägen 175 i Stockholm. Eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor – varmt välkommen.

Behöver du inhandla nya komponenter, kan du med fördel spana in vårt kompletta utbud av växlar. Här hittar du bakväxlar, framväxlar, kedjestyrare, växelöron, växelreglage samt växelvajrar och höljen.