Elcykel och kondition – vad stämmer?

2021/04/12

Elcykel kondition

Andelen elcyklar som rullar på de svenska vägarna har ökat explosionsartat under de senaste åren. I takt med att intresset för dessa cyklar ökat, har det också vuxit fram många funderingar och myter kring dem. En av de allra vanligaste är att man inte skulle få lika bra konditionsträning. Låt oss därför punktera denna myt och många andra en gång för alla!

 

Vanliga myter om elcyklar

Funderingarna och myterna kring elcyklar är många. Inte minst när det kommer till aspekter som träning och kondition. Nedanför har vi därför samlat några av de vanligaste myterna samt redogjort för varför de inte stämmer:

 

1. Det ger ingen träning

En fråga som många ställer sig är ”hur bra träning är det egentligen för musklerna att ta sig fram med en eldriven cykel?”. Ingen träning alls vill många skeptiker påstå. Faktum är däremot att det i själva verket är precis tvärt om!

Att köra en elcykel medför många positiva hälsoeffekter och det ger även bra träning till kroppens muskler. Vi måste trots allt komma ihåg att det inte är någon moped vi pratar. För att få assistans av motorn krävs det nämligen att du trampar för egen maskin, även i uppförsbackar.

Trots att hjälpen från elmotorn gör det enklare så betyder det inte att kroppens muskler inte behöver jobba. Med andra ord – elcyklar ger dig bra träning!

 

2. Det förbättrar inte konditionen

På samma sätt som många tror att elcyklarna inte ger någon träning, är det också de som påstår att dessa cyklar inte förbättrar konditionen. Något som inte är sant!

I en studie som genomförts har man kommit fram till att elcyklisten får lika mycket motion som den ”vanliga” cyklisten. Något som beror på att de färdas längre sträckor. En annan studie påvisar dessutom att elcykling ökar syreupptagningen.

Att elcyklarna inte förbättrar konditionen eller ger lika bra motion som vanliga cyklar är således falskt.

 

3. Det är bara lata människor som kör en elcykel

Att det bara skulle vara ”lata” människor som kör en elcykel är en annan förutfattad mening som inte stämmer. De allra flesta som väljer dessa cyklar önskar nämligen bättre kondition, mer friskluft samt ett miljövänligare sätt att ta sig fram.

Som tidigare nämnts tenderar elcyklisterna att cykla längre sträckor än de vanliga cyklisterna, samtidigt som de i större utsträckning väljer cykeln framför bilen, kollektivtrafiken och andra färdmedel.

 

Sammanfattningsvis

Att det finns många myter kring elcyklar råder det ingen tvekan om. Med hjälp av ovanstående argument har vi förhoppningsvis hjälpt till att punktera myterna som berör elcyklar, kondition och träning!

 

Köp din elcykel hos oss

Om du är på jakt efter en elcykel, kan du med fördel inhandla den hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett välsorterat utbud av elcyklar från välkända varumärken som Crescent, Monark, Trek, Nishiki och Skeppshult. Du hittar även batterier och andra komponenter.

Behöver du hjälp kan du alltid besöka någon av våra butiker på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm. Det går också bra att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!