5 tips till dig som vill cykla virtuellt

2020/10/05

Cykla virtuellt

Det är inte alltid som man har möjlighet att cykelträna utomhus. Vi lever trots allt i Sverige där långa och kalla vintrar sätter stopp för cykelträningen under stora delar av året. Ett alternativ kan då vara att cykla virtuellt. Låt oss dela med oss av våra bästa tips till dig som vill komma igång och cykla virtuellt!

 

Innehåll 

– Vad innebär virtuell cykling?

– Att tänka på när du ska cykla virtuellt

 

Vad innebär virtuell cykling?  

Allra först hade vi tänkt börja med att reda ut för vad virtuell cykling innebär. Det är trots allt en förhållandevis ny företeelse.

Det har sedan länge funnits så kallade trainers. En typ av anordning som gör det möjligt att cykelträna inomhus, i bekvämligheten av ditt hem. Du fäster helt enkelt din cykel i trainern, som sedan hjälper till att skapa olika motstånd för att återskapa en snarlik känsla som din traditionella träning utomhus.

Tack vare teknikutvecklingen har det under de senaste åren tillkommit interkativa trainers som kan synkroniseras med appar i datorer, mobiltelefoner eller surfplattor. Appar som gör det möjligt att cykla i virtuella miljöer, antingen själv eller också tillsammans med andra. Och det är alltså detta som är virtuell cykling!

 

Att tänka på när du ska cykla virtuellt

Denna teknik öppnar upp många möjligheter för cykelintresserade svenskar. Som nämnts inledningsvis lever vi trots allt i ett land där långa och kalla vintrar sätter stopp för träningen under stora delar av året.

Sedan coronapandemins utbrott har dessutom allt fler blivit tvungna att spendera mer tid i sitt hem, där det dels kan vara utmanande att få till träningen, men framförallt att hitta motivationen. Även här har det visat sig att virtuell cykling kan komma till nytta genom virtuella cykeltävlingar.

Så, hur går man då tillväga för att börja cykla virtuellt och vad ska man tänka på? Nedanför delar vi med oss av våra bästa tips:

 

1. Inhandla en trainer 

Det allra första du bör göra är att inhandla en trainer. Vill du kunna koppla upp dig till olika applikationer är det viktigt att välja en interaktiv sådan. Fler tips på vad du ska tänka på i samband med ett köp hittar du i vår tidigare artikel ”Cykeltrainer – en köpguide”.

Glöm inte heller tillbehör som mattor, block och axlar.

 

2. Välj vilken app du ska använda

När du väl har inhandlat en trainer och satt upp denna i ditt hem, är det dags att välja vilken app du ska använda för att få tillgång till den virtuella världen. Här finns en mängd olika alternativ, varav Zwift är en av de största och mest omtyckta apparna.

Ett tips är däremot att läsa på om de olika apparna och dess funktioner. Jämför därefter deras för- och nackdelar för att hitta den app som passar bäst för just dig och dina behov!

 

3. Gör din första cykeltur i den virtuella världen

Har du hittat en app att använda? Perfekt, då är det bara att ge dig ut på din första cykeltur i den virtuella världen. För de allra flesta är det en speciell upplevelse, antingen i positiv eller negativ bemärkelse.

En del fastnar nämligen för den virtuella cyklingen direkt, medan andra behöver ge det några gånger för att förstå tjusningen. Om du tillhör den sistnämnda skaran, försök att inte dra några förhastade slutsatser. Ge den virtuella cyklingen en chans!

 

4. Prova dig fram

 Som tidigare nämnts kan du dels cykla i olika miljöer, men du kan också välja mellan att cykla själv eller i sällskap med andra. Här är det högst individuellt vad man föredrar. Ett bra tips är därför att prova dig fram för att hitta det alternativ som passar bäst för just dig. Kanske vill du kombinera de två alternativen?

 

5. Ge det tid

Precis som vi varit inne på tidigare är det viktigt att du ger det hela tid. Alla fastnar inte för den virtuella cyklingen med en gång, en del aldrig, och det är helt okej. Prova dig däremot fram och våga ge det hela tid!

 

Köp din trainer hos Jarla Cykel

Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett välsorterat utbud av trainers och tillbehör från marknadsledande varumärken som Elite och BKOOL. Vi erbjuder allt du behöver för att komma igång med virtuell cykling.

En annan fördel med att handla hos oss är att vi finns både online och i butik. Utforska vårt sortiment online eller besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm.

Det går också bra att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!