5 tips när du ska cykla med hund

2020/06/29

Cykla med hund

Det är många hundägare som önskar att ta med sig hunden under cykelturerna. Men vad ska man egentligen tänka på i samband med detta? I denna artikel delar vi med oss av våra bästa tips för dig som planerar att cykla med din hund!

 

Att tänka på när du cyklar med hund

Att ta med sig hunden på en cykeltur är roligt för såväl hunden som husse/matte. Det finns däremot en hel del saker att tänka på för att turen ska bli lika rolig och säker som planerat. Nedan följer därför våra fem bästa tips:


1. Fäste eller koppel?

Allra helst bör din hund vara kopplad under cykelturerna. Det är säkrast för både dig, din hund och era ”medtrafikanter”. Något som till en början kan kännas lite obehagligt eller ovant.

Hur du föredrar att hålla din hund kopplad varierar från person till person. En del föredrar att montera ett fäste för hundar på sin cykel, medan andra föredrar att ha sin hund i koppel.

Fundera på vilket av alternativen som passar dig och din hund. Om du är osäker kan du först testa att använda kopplet. Fungerar det inte kan du investera i ett fäste.


2. Börja i lugnt tempo

Att cykla med din fyrbenta vän kan vara ovant för både dig och hunden.  Det gäller därför att börja i lugnt tempo. Först och främst kan du börja med att leda cykeln medan ni promenerar. På så sätt blir det en upplärningsfas för er båda.

Om och när ni blir bekväma med detta, kan du börja cykla i lugnt tempo och kortare sträckor. Du känner din hund bäst och vet förhoppningsvis vart gränserna går baserat på hundens ålder och fysik!


3. Tänk på var hunden går/springer
 

Något annat som är viktigt att tänka på längst vägarna är hundens position. Det allra bästa är att hunden springer på din högra sida. På så sätt befinner du dig mellan trafiken och din hund, vilket gör att den skyddas bättre längst trafikerade vägar.


4. Kommunikation är A och O

På samma sätt som det gäller att hålla ett lämpligt tempo och tänka på hundens position, är det också viktigt att kommunikationen mellan er fungerar. Säkerställ att avståndet mellan er två är lagom samt att du lär hunden ett kommande för att springa bredvid cykeln.


5. Se till att ni syns

Som bekant har vi i Sverige många mörka månader. Under dessa gäller det att säkerställa att ni är synliga för andra cyklister och bilister. Använd reflex och belysning!

För att lära dig mer om det sistnämnda, kan du med fördel kika in vår tidigare artikel “Cykellyse – en köpguide“.


Utrusta din cykel hos Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad du bör tänka på när du ska cykla med din hund. Om du är i behov av att köpa en ny cykel, utrusta din befintliga cykel eller också lämna in den på service, är du varmt välkommen till oss på Jarla Cykel!

Vi erbjuder ett stort utbud av cyklar och komponenter online. Dessutom har vi två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm, dit du kan komma vid alla typer av cykelrelaterade ärenden.

Du hittar våra butiker på Rådmansgatan 25 och Gustavslundsvägen 175. Det går också bra att kontakta oss på telefon 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se, vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!