Cykelverktyg – en köpguide

2021/07/16

Cykelverktyg

Tillhör du den skara cyklister som gärna skruvar i hojen på egen hand? Då är denna artikel för dig. Här tänkte vi nämligen guida dig till alla de cykelverktyg som bör finnas hos hemmamekanikern!

 

7 cykelverktyg för hemmamekanikern 

Nedanför hittar du sju verktyg som kan komma väl till pass när du ska skruva i din cykel:

 

1. Multiverktyg

Precis som namnet antyder är detta verktyg försett med en rad smarta funktioner. Man kan säga att du får flera verktyg i ett. I och med att du får flertalet funktioner lämpar de sig utmärkt att ta med under cykelturerna.

Hos oss på Jarla Cykel hittar du en rad praktiska multiverktyg från välkända varumärken som Bontrager, Blackburn och Park Tool:

Bontrager Multiverktyg

Blackburn Multitool med kedjebrytare

Blackburn Grid 13

Blackburn Grid 8

Park Tool Miniverktyg IB-3

 

2. Kedjebrytare

Det är inte ovanligt att man behöver korrigera längden på sin kedja. Något som enklast görs med hjälp av en kedjebrytare. Välj och vraka mellan en mängd olika produkter:

Park Tool Kedjebrytare CT-4.3

Park Tool Kedjebrytare CT-3.2

Park Tool Kedjebrytare CT-5

PRO Kedjebrytare 8-11D

 

3. Luftningskit

Hydrauliska skivbromsar behöver underhållsluftas med jämna mellanrum. För att göra detta på enklaste sätt rekommenderar vi dig att investera i ett luftningskit, vilket innehåller allt du kan tänkas behöva. Vi erbjuder färdiga kit som passar de flesta skivbromsar:

Luftningskit till Shimano, Magura, Tektro och TRP

Luftningskit till Avid, Formula, Hayes och Hope

Tips på hur du går tillväga för att lyckas med arbetet i praktiken hittar du i vår tidigare artikel ”Lufta bromsar på cykeln – så gör du”.

 

4. Kassettverktyg

Om du är i behov av att justera eller lossa på cykelns kassett, kan ett s.k. kasettverktyg komma väl till pass. Ett verktyg som du givetvis hittar bland vårt välfyllda utbud:

Park Tool Kassettverktyg FR-5.2H

Park Tool Kassettverktyg FR-5.2G

PRO Kedjepiska & Kassettavdragare

 

5. Ekernyckel

Det är inte ovanligt att ekrarna behöver justeras, alternativt att de går sönder och därav behöver bytas ut. För att lyckas med justeringen eller bytet krävs det en s.k. ekernyckel. Vi erbjuder dig flertalet alternativ:

Park Tool Ekernyckel SW-13

Park Tool Ekernyckel SW-7.2

PRO Ekernyckel

 

6. Insexnyckel

Många av de skruvar som finns på en cykel är insexskruvar, vilket innebär att de har sex kanter. För att justera dessa krävs det en insexnyckel. Något du givetvis kan hitta hos oss:

Park Tool Insexverktyg AWS-10

Park Tool Insexverktyg AWS-9.2

Park Tool Insexverktyg HXS-3L

PRO Insexnyckel

 

7. Torxmejsel

Likt insexskruvar är torxskruvar vanligt förekommande på cyklar. För att kunna justera dessa rekommenderar vi dig att använda något av nedanstående torxverktyg:

Park Tool Torxverktyg TWS-2

Unior Torxmejsel T15

Bontrager Torque

Park Tool Torque

 

Utforska vårt kompletta utbud

Detta är bara några av de verktygen som återfinns i vårt sortiment. För att hitta ännu fler praktiska produkter rekommenderar vi dig därför att spana in vårt kompletta utbud av cykelverktyg.

Ytterligare en fördel med att handla hos oss är att vi finns både online och i butik (med verkstad). Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!