Cykelvagn eller cykelsits – vad ska man välja?

2020/06/22

Cykelvagn eller cykelsits

Det finns många föräldrar som gärna tar med sig sina barn på en cykeltur. När barnen är små och inte hunnit lära sig att cykla på egen hand är man då tvungen att ta med dem i en vagn eller sits. Men vad ska man egentligen välja – cykelvagn eller cykelsits?


Så väljer du mellan vagn och sits
 

Det finns mycket att tänka på när man ska välja mellan vagn och sits till cykeln. En vanlig missuppfattning är däremot att det ena alternativet är säkrare än det andra. Och så är inte riktigt fallet.

Enligt NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, så finns det ingen entydig forskning som påvisar att det ena alternativet är säkrare än det andra. Inte heller åldern har särskilt stor inverkan på valet. Det finns däremot andra saker som du ha i åtanke för att hitta vad som passar bäst för just dig och ditt barn!

Genom att fundera över nedanstående frågeställningar blir valet mellan cykelvagnen och cykelsitsen förhoppningsvis enklare:


1. Vart cyklar du?
 

I vilken typ av miljö du huvudsakligen cyklar kan styra valet mellan vagnen och kärran. Om du cyklar i en storstad med vältrafikerade gator är en cykelsits att föredra. Du vill inte att ditt barn ska ”släpa” bakom cykeln och riskera att krocka i de hinder som potentiellt kan dyka upp.

Med en vagn blir dessutom barnet utsatt för mer avgaser samtidigt som kärran är mindre synlig för medtrafikanter. Således ökar också risken för att en olycka ska inträffa.

Om du å andra sidan cyklar på vägar med förhållandevis lite motortrafik, kan en cykelvagn vara att föredra. Du får då bättre kontroll över cykeln samtidigt som ditt barn kan komma närmare och njuta av naturen runt omkring er.


2. Tenderar ni att göra många stopp?

Barn kan, som bekant, vara otåliga. Därav kräver en del barn att man gör många stopp för att hålla humöret uppe under cykelturen. Om så är fallet rekommenderar vi att du investerar i en cykelvagn, då dessa är lättare att ta sig ur och in i.

Detsamma gäller om ditt barn har svårt att sitta still. Då kan en vagn vara att föredra eftersom utrymmet i dessa är större.


3. Brukar ditt barn ta en tupplur?

Att åka cykel kan vara sövande för den lille. Om du vet med dig att ditt barn brukar ha lätt för att somna, kan en cykelvagn vara att föredra. Alternativt om du investerar i en cykelstol med justerbart säte. På så sätt säkerställer du att ditt barn får en säker och bekväm sovställning.


4. Cyklar ni i regn och rusk?

En annan faktor att ha i åtanke är vädret. Det är inte alltid som Sverige visar sig från sin bästa sida. Många dagar kan man räkna med regn och rusk, även under de annars så härliga sommardagarna.

Om du och ditt barn cyklar under alla väder kan en vagn vara att föredra. Ditt barn skyddas då nämligen mot regnet i och med att de flesta modeller har såväl väggar som tak. Om ni lämnar cykeln hemma under dåliga dagar spelar det, åtminstone i detta fall, ingen roll om du har en vagn eller sits.


5. Vad har du för budget?

Sist men inte minst kan du ha priset i åtanke. Kostnaden för en vagn är oftast större än en sits. Fundera därför på hur mycket pengar du kan lägga på detta och ta även med ovanstående funderingar i beräkningen. Kanske kan det vara värt att lägga lite extra för att få en vagn?


Köp din vagn eller sits hos Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att välja mellan en cykelvagn och cykelsits. Om du är i färd med att investera i något av utav dem, kan du med fördel göra ditt inköp hos oss på Jarla Cykel.

Vi erbjuder ett välsorterat utbud av säkra och bekväma cykelvagnar och cykelsitsar. Utforska vårt välsorterade sortiment online eller besök någon av våra Stockholmsbutiker.

Du hittar våra butiker på Rådmansgatan 25 och Gustavslundsvägen 175. Det går också bra att kontakta oss på telefon 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se, vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!