Cykelunderhåll för ökad livslängd

2019/01/10

Cykelunderhåll

En cykel som används dagligen får utstå ett och annat väderomslag. Något som i kombination med den frekventa användningen leder till naturligt slitage på diverse delar. Med hjälp av enkla underhållsåtgärder kan du däremot förlänga din cykels livslängd avsevärt!

1. Tvätta regelbundet

Din cykel får troligtvis utså stora mängder smuts, regn och lera. Orenligheter som snabbt fastnar och leder till slitage på komponenter som reglage, kedja och vevlager. För att bli kvitt smutsen och öka livslängden på din cykel, rekommenderar vi därför att den tvättas regelbundet. 

Din cykel bör endast rengöras med ljummet vatten, cykeltvättmedel, t.ex. Muc-Off Cykeltvätt och en tvättsvamp eller borste. Skölj cykeln med rinnande vatten. Spruta på Cykeltvätt och låt verka en liten stund. Skrubba sedan cykeln grundligt och skölj av tvättmedlet med hjälp av en vattenslang (Inte med högtryck!). Torka sedan av den med en torr trasa.

2. Underhåll kedjan

Kedjan är en av de komponenter som drar åt sig allra mest smuts på din cykel. Med andra ord en komponent som bör tas om hand därefter. Förutom att tvätta kedjan samtidigt som resten av cykeln (ovanstående steg), är det fördelaktigt att avfetta kedjan med hjälp av en trasa och avfettningsmedel eller t.o.m plocka av kedjan och lägga den i ett bad med avfettning. Något som du hittar hos oss på Jarla Cykel.

Har du inte möjlighet att fetta av kedjan, bör den ändå torkas av med en trasa då och då. I samband med detta bör den också smörjs in med en för väderleken passande kedjeolja för cykel, t.ex. Muc-Off Dry.

3. Underhåll vajrar

Även cykelns vajrar bör oljas in med jämna mellanrum, förslagsvis i samband med att du underhåller kedjan. Detta kan göras med samma olja som till kedjan. Vajrarna behöver däremot inte oljas in varje gång som kedjan, men åtminstone varannan. 

4. Håll rätt lufttryck i däcken

För att minimera risken för punktering och onödigt slitage på däck och fälg, är det bra att hålla rätt lufttryck i däcken. Pumpa dem regelbundet och säkerställ att dem innehåller rekommenderat tryck. 

5. Förvara den rätt

En cykel mår som bäst ifall den förvaras inomhus. Har du inte möjlighet att förvara den inomhus, rekommenderar vi att du åtminstone ställer den under ett tak där den skyddas från sol, regn och vind. 

Där har du det – fem enkla underhållningsåtgärder som garanterat förlänger livslängden på din cykel. Tänk på att ju oftare du genomför dessa, desto längre kommer dina grejer att hålla!