Cykelstyre – en köpguide

2019/01/10

Cykelstyre

Är du på jakt efter ett nytt cykelstyre, men är osäker på vilket styre som bäst passar dig, din cykel och dina behov? Då har du hamnat helt rätt. Inte nog med att vi på Jarla Cykel erbjuder ett stort utbud av högkvalitativa cykelstyren, tänkte vi i denna artikel dela med oss av tips och råd som underlättar ditt köp!

 

Innehåll

– Olika typer av cykelstyren
– Att tänka när du köper cykelstyre
– Så byter du styre på din cykel

 

Olika typer av cykelstyren

Som du troligtvis är medveten om finns det en hel uppsjö av cykelstyren på marknaden. För att underlätta ditt köp tänkte vi därför börja med att berätta mer om de olika typerna av styrena som finns tillgängliga, samt vilka som passar bäst på respektive cykelmodell. 

På Jarla Cykel brukar vi dela in våra styren i två olika kategorier – raka styren och bockstyren, vilka finns i en mängd olika dimensioner, utföranden och specifikationer. Nedan kan du läsa mer om vilka styren som kan användas på respektive cykeltyp:

 

Mountainbike (MTB)

Samtliga mountainbikes på marknaden är utrustade med raka styren, men beroende på smak så finns det vissa modeller som passar bättre än andra. Styrena är nämligen inte helt spikraka utan går att få med varierande rise och sweep.

För att förklara rise så är det själva upphöjningen på styret, medan sweep anger hur pass bakåtböjt styret är. Här finns det inga generella regler för vilken rise och sweep du ska välja, utan det är kort och gott en smaksak.

Något som du också är tvungen att fundera över när du letar efter ett nytt MTB-styre är vilken bredd du vill ha på det. Även här finns det inga regler som säger att en viss bredd är bättre än en annan, utan det är helt upp till dig vad du föredrar. Det kan dock vara bra att vara medveten om att ett bredare styre ger dig bättre kontroll över cykeln.

Om du är på jakt efter ett MTB-styre kan vi varmt rekommendera dig att kika in någon av nedanstående produkter:

 

PRO Koryak Lowrise 

Koryak Lowrise är ett högkvalitativt aluminiumstyre med låg profil.

Läs mer om och köp PRO:s Koryak Lowrise.

PRO LT Cross Country

LT Cross Country från PRO. Ett högkvalitativt aluminiumstyre som ger dig maximal kontroll samtidigt som det tål tuffa tag.

Läs mer om och köp PRO:s LT Cross Country.

 

 

 

Hybridcyklar

När det kommer till hybridcyklar så har de många gånger ett liknande styre som mountainbikes. Det är dock inte ovanligt att man till dessa cyklar använder sig av styren som har mindre rise och sweep eller till och med saknar detta. Det vill säga att styrena är helt raka. 

Om du använder din hybridcykel i stadsmiljöer, kan du med fördel investera i ett styre som är lite smalare. På så sätt kan du enklare ta dig fram mellan bilar, förbi andra cyklister och liknande.

Önskar du däremot ett rejält styre som ger dig en god styrförmåga och som tål tuffa tag, går det såklart att kika in det tidigare nämnda LT Cross Country-styre eller Koryak Lowrise från PRO.

 

Citybikes

Om du däremot äger en citybike, kan du med fördel investera i ett cykelstyre som har både hög rise och mycket sweep. På så sätt får du en behaglig upplevelse och slipper böja dig fram för att greppa handtagen.

För standardcyklar rekommenderar vi det klassiska styret Classic Alu från Spectra. Ett brett aluminiumstyre som ger dig en behaglig upplevelse och god styrförmåga. Detta styre sitter som standard på många Crescent- och Monark-cyklar, men kan såklart användas på många andra cykelmärken.

Läs mer om och köp Spectras Classic Alu.

 

Landsväg

Äger du en racer- eller landsvägscykel kommer de vara utrustade med ett bockstyre och det är även detta som föredras. Med hjälp av ett bockstyre har du nämligen möjlighet att variera din position mer, vilket är fördelaktigt under längre turer.

Under majoriteten av din cykeltur bör du placera händerna ovanpå bockstyret, vilket ger dig en normal och behaglig position. Om du däremot behöver spurta bör du använda dig utav den nedre delen av styret, vilket ger dig mer kraft i benen. 

Även dessa typer av styren går att få med varierande bredd. Självklart kan du välja bredd utifrån på tycke och smak, men rekommendationen är att välja ett bockstyre som stämmer överens med din axelbredd. 

För dig som letar efter racerstyre finns det en mängd olika alternativ. Vi kan bland annat rekommendera dig att kika in följande styren från Bontrager och PRO:

Bontrager Race VR-C

 

Ett högkvalitativt styre med många smarta finesser som specialreducerad aluminiumkonstruktion, blästrad finish som förlänger livslängden samt lasermarkeringar som säkerställer rätt montering av bromshandtagen, för att bara nämna några.

Läs mer om och köp Bontragers Race VR-C.

Bontrager Comp VR-C 

Precis som det tidigare nämnda styret från Bontrager, erbjuder även Comp VR-C en rad olika finesser. Däribland en lätt vikt tack vare aluminiumkonstruktionen, samt en klassisk Radius-form som resulterar i snabba och bekväma övergångar längs vägen.

Läs mer om och köp Bontragers Comp VR-C.

PRO LT Bock Compact

Sist men inte minst skulle vi vilja tipsa om PRO:s landsvägsstyre LT Bock Compact. Precis som namnet antyder är det försett med en kompakt böjning. Styret är också försett med en Ergoformad topp, vilket resulterar i en optimal tryckavlastning.

Läs mer om och köp PRO:s LT Bock Compact.

 

Att tänka på när du köper cykelstyre

Som du märker är det många gånger tycke och smak som avgör valet av cykelstyre, men för att sammanfatta det allra viktigaste att överväga när du inhandlar ett styre så är det bredd, vinklar och dimensioner. 

Speciellt dimensioner är väldigt viktigt att kontrollera eftersom olika styrstammar har olika dimensioner. 25,4 mm är ett standardmått på många standardcyklar, äldre MTB samt vissa hybrider, medan 26,0 mm är ovanligare och förekommer oftast på äldre racer- och landsvägscyklar. Äger du däremot en nyare landsvägs- eller hybridcykel är dimensionerna vanligtvis 31,8 mm. På modernare mountainbikes kan dimensionerna variera mellan 31,8 mm och 35,0 mm. 

 

Broms- och växelreglage

En annan vanligt förekommande fundering hos de som ska byta från ett bockstyre till ett rakt styre (eller tvärtom) är ifall man kan använda samma bromsar och växlar. Det korta svaret på detta är ja, men du behöver byta broms- och växelreglage. 

 

Så byter du styre på din cykel

Osäker på hur du går tillväga för att montera ditt nya styre? Spana då in vår tidigare artikel där vi berättar hur du gör för att byta cykelstyre steg-för-steg.

 

Köp ditt cykelstyre hos Jarla Cykel

Som nämndes i början av denna artikel erbjuder vi på Jarla Cykel ett stort utbud av högkvalitativa cykelstyren som passar alla typer av cyklar och behov. En annan fördel med att handla hos oss är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.sevid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!