Cykelsadel – en köpguide

2019/01/10

Cykelsadel

Är du på jakt efter en ny cykelsadel men är osäker på vilken sadel som passar just dig och din cykel? Då hittat helt rätt! Inte nog med att vi på Jarla Cykel erbjuder ett stort utbud av högkvalitativa sadlar för alla typer av cyklar och behov, tänkte vi i denna artikel dela med oss av tips och råd som underlättar ditt köp!

Innehåll

– Vikten av att välja rätt cykelsadel
– Olika typer av cykelsadlar

Vikten av att välja rätt cykelsadel

Vi har troligtvis alla varit där – cykelsadeln känns hård och skaver hur du än bär dig åt, vilket förstör hela cykelturen. Ja, få delar har möjlighet att påverka om cykelturen blir bra eller dålig lika mycket som sadeln. Det gäller därför att välja rätt sadel utifrån din kropp och dina behov för att kunna njuta utav turerna fullt ut!

Ett vanligt misstag är att man endast tänker på att välja en så stor och välfylld sadel som möjligt, utan att ha sin egen kropp och cykelstil i åtanke. Något som istället kan få motsatt effekt och leda till att blodcirkulationen i benen försämras samtidigt som det kan skapa ett obehagligt tryck mot underlivet för att bara nämna två utav problemen. Problem som i längden kan leda till bestående men. 

Genom att välja rätt cykelsadel från första början kan du alltså både få en högre komfort, trevligare cykelturer, samt slippa bestående men som annars kan orsakas av en sadel som inte är anpassad efter din kropp och cykelstil!

Olika typer av cykelsadlar

Nu när du har bättre koll på varför det är så viktigt att välja rätt sadel, tänkte vi berätta mer om de olika typerna som finns tillgängliga på marknaden. När man pratar om sadlar brukar man framförallt dela in dem i två kategorier: herr- och damsadlar. Något som kanske sticker i ögonen på en del som funderar vad det är för trams med att dela in dem på det viset. Det finns dock en bra förklaring till detta!

Anledningen till att man delar in sadlarna i herr- och dammodeller är för att vi ser anatomiskt olika ut i bäcken och sittben. Kvinnor har generellt sett längre mellan sittbenen än män, vilket innebär att damsadlarna är kortare och bredare medan herrsadlarna är längre och smalare.

Vanligtvis skiljer det inte mycket mellan sadlarna utan bredden kan variera med så lite som 1-1,5 cm. Små detaljer som dock gör stor skillnad för om vi sitter bekvämt eller inte!

Standardcyklar – Självklart brukar man inte enbart dela in sadlarna efter kön, utan även efter cykeltyp. Om du äger en standardcykel, eller citybike som de också kan kallas, spelar det inte lika stor roll vilken sadel du använder. På dessa typer av cyklar går det alldeles utmärkt att använda sig utav stora och mjuka sadlar med mycket stoppning.

Kolla exempelvis in denna bekväma sadel som lämpar sig utmärkt att använda på standardcyklar:

Läs mer om Selle Royal Look IN Moderate.

Föredrar du å andra sidan någonting mer karaktäristiskt, kanske någon av dessa faller dig bättre i smaken:

Läs mer om Brooks Cambium 15.

Läs mer om Brooks B67.

Hybridcyklar – Äger du däremot en hybridcykel måste du tänka lite mer på vilken sadel du använder. På dessa cyklar är det mer passande att välja en mer slimmad sadel med mindre stoppning för att få en optimal sittställning. 

Skulle du exempelvis använda likadan (stor och mjuk) sadel som på en standardcykel, leder detta direkt till en förminskad blodtillströmning i benen samt ett obehagligt tryck mot underlivet.

För detta ändamål kan du exempelvis kika in denna sadel som kombinerar komfort med Slow Fot Foam Technology, vilket leder till en jämn viktfördelning:

Läs mer om Selle Royal Classic Freeway Fit.

Racercyklar – Äger du en racercykel och cyklar långa distanser, är det även här ett måste med en slimmad sadel med lite stoppning. Dessa sadlar är även oftast lite dyrare och går att få i olika material på railsen (skenorna som fäster sadeln i sadelstolpen) som kolfiber, titan, aluminium och stål.

Inom racersegmentet rekommenderar vi dig att kika in följande produkter:

Läs mer om Bontrager Montrose Elite.

Läs mer om Bontrager Ajna.

Läs mer om Bontrager Montrose Pro Carbon.

Mountainbike (MTB) – Även när det kommer till mountainbikes bör du välja en sadel som har mindre stoppning. Ofta kan man använda liknande sadlar som till racercyklar även om det finns mer specifika MTB-sadlar. Även här finns det olika material att välja i railsen.

Rent generellt sett kan man även tänka på att ju mer framåtlutad man sitter, desto mindre stoppning bör det också vara i sadeln.

Om du letar efter en MTB-sadel, kan du med fördel kika in tidigare nämnda Bontrager Montrose Elite eller Bontrager Montriser Pro Carbon, vilka båda kan användas på mountainbikes.

Sammanfattningsvis

För att sammanfatta allt så bör du alltså välja cykelsadel utifrån din kropp, cykeltyp och framåtlutning. 

Har du problem med att hitta en sadel som passar dig, kan du med fördel komma in till butiken så mäter vi avståndet mellan dina sittben och låter det avståndet bli en guide till vilken sadelbredd som passar bäst för just dig!

Köp din sadel hos Jarla Cykel

Som nämnts i början av denna artikel erbjuder vi på Jarla Cykel ett stort utbud av högkvalitativa cykelsadlar som passar alla typer av cyklar och behov. Då allt vi gör genomsyras av kvalitet samarbetar vi enbart med dem främsta. Bland vårt stora utbud hittar du därför sadlar från välkända varumärken som Bontrager, Spectra och Brooks. 

En annan stor fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Där har vi även möjlighet att med hjälp av en sadelprovare hitta rätt sadel till just dig.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.sevid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!