Cykelpump – en köpguide

2019/01/10

Cykelpump

Utan luft i däcken är det omöjligt att cykla. Med hjälp av en cykelpump är det däremot enkelt att hålla rätt lufttryck i dina däck. För att göra det enklare att veta vilka modeller som finns tillgängliga på marknaden och vilken som passar just din ventil, tänkte vi i denna artikel dela med oss av tips som underlättar ditt köp!

Innehåll

– Därför bör du äga en cykelpump
– Olika typer av cykelpumpar

 

Därför bör du äga en cykelpump

En cykelpump är någonting som alla cyklister bör ha – oavsett om man endast pendlar till och från jobbet eller också motionscyklar längre sträckor. Att äga en pump må låta som en självklarhet för de flesta, men faktum är att många inte äger detta nödvändiga verktyg i dagsläget. 

Bortsett från det mest uppenbaraste användningsområdet, finns det flertalet andra anledningar att äga en cykelpump. Den främsta anledningen är dock simpel: cykelpumpen är det enklaste och billigaste sättet att öka livslängden på dina däck. Genom att ständigt hålla rekommenderat tryck i däcken ökar nämligen dess hållbarhet markant.

 

Olika typer av cykelpumpar

Cykelpumpar kommer i en mängd olika former, storlekar och utföranden. Rent generellt brukar vi dock dela in dem i två kategorier:

– De man har med sig när man cyklar
– De man lämnar hemma

 

De man har med sig när man cyklar

Denna typ av pump brukar i folkmun kallas för minipump. En annan benämning är handpump. Precis som namnet antyder är det en mindre modell, vars syfte är att man ska ha med sig den under cykelturerna. Det är således mer ett nödredskap än något som används dagligen. Att använda den för att fylla ett helt däck är både tids- och energikrävande.

Handpumparna brukar i sin tur delas in i två olika kategorier – High Volume och High Pressure. Den förstnämnda är framförallt användbar när du behöver hög volym, t.ex. på mountainbikes och hybridcyklar. Den andra är istället användbar när du är i behov av högt tryck, t.ex. på racercyklar. 

Sammanfattningsvis lämpar sig denna modell utmärkt att använda för samtliga cyklister – oavsett om man endast pendlar till och från jobbet eller också är ute på en längre tur. Till de flesta modeller medföljer dessutom fästen för enkel montering på cykelramen. 

 

De man lämnar hemma

Fotpump eller golvpump är vanliga benämningar på de större pumpmodellerna. Dessa tillhör de mest sålda och vi rekommenderar samtliga cykelägare att ha en i hemmet. Fördelen med dessa är att det går mycket fortare att komma upp i önskat tryck och önskad volym. Med andra ord ett användbart verktyg som kan brukas dagligen. 

Ytterligare en fördel med dessa cykelpumpar, är att de går att få med mätare. På så sätt har du möjlighet att se hur mycket luft som finns i däcket. Det är självklart inte ett måste att köpa en pump med denna funktion. För att kunna vara helt säker på att däcken håller rekommenderat tryck är det däremot väldigt hjälpsamt. 

Synonymt med majoriteten av dagens cykelpumpar – i båda kategorierna – är att majoriteten passar alla ventiltyper. Detta inkluderar såväl bil- som racer- och standardventiler. 

PS! Ett tips när du pumpar dina däck är att ha ventilen på hjulet uppåt för att inte riskera att bryta av den. 

 

Köp din pump hos Jarla Cykel

Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort utbud av praktiska cykelpumpar. Bland vårt sortiment finns självfallet pumpar från samtliga kategorier, vilket gör att du snabbt och enkelt hittar en för just dina behov. 

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!