Cykellopp – en komplett guide över svenska lopp

2019/01/10

Cykellopp

Oavsett ifall du nyligen har börjat motionscykla eller också är en inbiten motionscyklist, kan det vara en rolig utmaning att ställa upp i ett cykellopp. Även som MTB-cyklist finns det en mängd olika spännande lopp att delta i. Vi har därför sammanställt denna kompletta guide innehållandes utmanande cykellopp för såväl nybörjare som mer erfarna deltagare, vilka också föredrar olika cykeltyper!

7 tips på cykellopp

Nedan följer en sammanställning av några svenska lopp, var och när de äger rum, hur långa de är och för vem de passar:

Vätternrundan

När? Helgen innan midsommar varje år.
Var? Motala, Östergötland.
Distans? 30 mil / 300 km

Vätternrundan är Sveriges i särklass mest kända cykellopp, vilket årligen har lockat tusentals deltagare ända sedan det första loppet genomfördes år 1966. Det ingår dessutom i den välkända kombinationen “En svensk klassiker”. 

Med sina 30 mil hör loppet till ett av de längre i Sverige, vilket gör att det även har en tendens att främst locka inbitna motionärer och cyklister. Många ser dock Vätternrundan som en chans att komma igång med motioneringen, och inte minst som en spännande utmaning, vilket gör att deltagandet har blivit allt mer spritt. 

Loppet startar i Motala och går därefter medurs runt den välkända sjön Vättern, för att sedan avslutas på samma plats. Under resans gång finns det 9 depåer där du har möjlighet att stanna för mat- och dryckespaus. 

Siljan runt

När? Vanligtvis i juni varje år.
Var? Sollerön, Dalarna.
Distans? 12 mil / 120 km.

Siljan Runt är ett populärt lopp som årligen går runt sjön Siljan i Dalarna. Starten sker vid idrottsparken på Sollerön och går därefter de 12 milen runt sjön. Med sina dryga 12 mil och 5 stopp blir detta lopp mer övervinnligt för även mindre erfarna cyklister, vilket gör att detta är det första cykellopp som många genomför. 

Finnmarksturen

När? Vanligtvis i augusti varje år.
Var? Ludvika, Dalarna.
Distans? 6,8 mil / 68 km, alternativt 4,8 mil / 48 km.

För dig som däremot vill avnjuta ett lopp på mountainbike (MTB), kan vi varmt rekommendera Finnmarksturen. Ett ca 7 mil långt lopp som går på MTB genom skogarna i Ludvika. 

Finnmarksturen startades år 1991 och har därefter vuxit i popularitet. En stor fördel med detta lopp är att det erbjuder en både längre och kortare tur, vilket gör det tillgängligt för fler. Den längre turen är ca 7 mil medan den kortare är ca 5 mil. 

Finnmarksturen erbjuder även juniorklasser hela vägen ner till trehjuling så hela familjen kan vara med.

Lida loopen

När? Vanligtvis i juni varje år.
Var? Botkyrka, Stockholm.
Distans? 6,5 mil / 65 km.

Lida Loopen är ett populärt MTB-långlopp som framförallt vänder sig till motionärer och elitcyklister. Loppet går av stapeln vid Lida friluftsgård som finns belägen i Botkyrka i Stockholm. Det populära cykelloppet har 14 år på nacken och tar dig genom en fantastisk skogsmiljö! 

Velothon

När? September varje år.
Var? Stockholm
Distans? 5,5 mil / 55 km, alternativt 15,5 mil / 155 km.

Velothon är ett relativt nytt cykellopp, vars första upplaga ägde rum 2015. Loppet är en del av UCI Europé Tour i klass 1.1 och vänder sig framförallt till motions- och proffscyklister, vilka vanligtvis deltar i tusentals. 

Det finns två längder att välja mellan – en längre och en kortare – vilka är 15,5 mil respektive 5,5 mil. Loppet sker i stadsmiljö runt Stockholms innerstad och under resans gång finns flertalet stationer för mat- och dryckespaus. 

Lidingöloppet MTB

När? Första helgen i maj varje år.
Var? Lidingö, Stockholm.
Distans? 6,3 mil / 63 km, alternativt 2,3 mil / 23 km.

Lidingöloppet MTB är Stockholms största mountainbike-lopp som årligen äger rum första helgen i maj. Detta fantastiska cykellopp sker i vacker natur på idylliska Lidingö och erbjuder två olika distanser, samt ett barnlopp. Den längre distansen mäter 6,3 mil och den kortare 2,3 mil. Barnloppet är 3,5 km. 

Banan utgörs framförallt av ett hårdpackat motionsspår men bjuder även på delar av stigar, gräs och asfalt, vilket bidrar till en trevlig variation. 

Cykelvasan

När? Vanligtvis i augusti varje år.
Var? Start i Sälen, målgång i Mora.
Distans? 9,4 mil / 94 km.

Cykelvasan är precis vad det låter som – hela det traditionella Vasaloppet, fast på MTB! 

Den första upplagan av detta cykellopp hölls under 2009 och sedan dess har tiotusentals cykelfantaster genomfört denna klassiska sträcka mellan Sälen och Mora. Inte nog med att du får färdas genom fantastisk natur, får du även åka på en mängd olika underlag som skogsvägar, grus och asfalt, vilket uppskattas av deltagarna. 

Köp din utrustning hos Jarla Cykel

Behöver du inhandla en ny landsvägscykel eller mountainbike inför din kommande tävling? Eller kanske behöver du ställa in din cykel? Oavsett vilket så kan vi på Jarla Cykel hjälpa dig!

Vi erbjuder ett stort utbud av såväl racercyklar som MTBs från välkända varumärken som Trek, Scott och Pinarello bland många fler. En annan stor fördel med att handla hos oss är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. 

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.sevid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!