Cykelhandskar – en köpguide

2019/01/10

Cykelhandskar

Är du på jakt efter ett par nya cykelhandskar, men är osäker på vilka alternativ som finns på marknaden och vilka som passar bäst för just dina behov? Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort utbud av högkvalitativa handskar och i denna artikel tänkte vi även berätta mer om vilka alternativ som finns tillgängliga, samt vilka som passar bäst att använda när.

Innehåll

– Därför ska du använda cykelhandskar
– Olika typer av cykelhandskar

Därför ska du använda cykelhandskar

Det finns många bra anledningar till att använda handskar när du cyklar, men framförallt får du ett bättre grepp på styret samtidigt som det även ökar komforten. Handskarna hjälper dig dock inte med greppet och komforten, utan de fungerar även som skyddsutrustning vid ett eventuellt fall. 

När man gör en vurpa med cykeln tar man nämligen (i alla fall i de flesta fall) rent reflektionsmässigt emot sig med händerna. Något som inte är särskilt skönt, oavsett ifall du ramlar på asfalten eller i skogen. Använder du dig däremot utav handskar slipper du stora och djupa skrapsår som annars uppstår.

Ifall du är en ovan cyklist rekommenderar vi även att du använder dig utav handskar för att slippa de ruggiga skavsåren som annars kan uppstå på händerna. 

Beroende på vilken årstid du cyklar under, kan det även behövas handskar som passar de rådande väderförhållandena. Under vintern kan det exempelvis behövas cykelhandskar för att du ska slippa frysa. På höst och vår kanske du har ett behov av att använda lite tjockare softshell handskar som gör att du håller värmen samtidigt som de även ger ett visst skydd mot regn och rusk. Cyklar du däremot under alla typer av väderförhållanden, även i ösregn, finns det även helt vattentäta handskar.

Sammanfattningsvis

Det finns många anledningar till att använda cykelhandskar och många gånger är det högst individuellt varför man väljer att bruka dem. Vissa använder dem för att få en bekvämare cykeltur, medan andra behöver handskar som passar rådande väderförhållanden. Oavsett hur dina behov ser ut finns det dock handskar som uppfyller alla dessa behov!

Olika typer av cykelhandskar

Nu när du har bättre koll på varför du ska använda cykelhandskar, tänkte vi berätta mer om vilka olika typer av modeller som finns:

Vinterhandskar

För dig som vill kunna cykla (utan att frysa) under vintermånaderna, rekommenderar vi starkt vinterhandskar. Dessa modeller innehåller många gånger ett varmt fleecefoder som skyddas utav ett vattentätt lager.

Utsidan består vid de flesta fall utav ett skyddande softshell-material som kombinerar värme och skydd på bästa sätt. De är även utrustade med silikondetaljer, vilket ger dig ett stadigt grepp. Det är inte heller ovanligt att dessa handskar kan benämnas som lobsterhandskar.

Långfingrade handskar

När det kommer till långfingrade handskar så finns det både fodrade modeller som lämpar sig utmärkt att använda under vinter, höst och vår, samt de som inte innehåller foder.

Dessa lämpar sig istället utmärkt att använda under sommartid, speciellt om man ägnar sig åt mountainbike (MTB) eller annan “stökigare” cykling där man riskerar att ramla. De hjälper dig också att få ett bättre grepp och kontroll över cykeln. 

Ibland kan priset på två till synes likadana handskar variera stort, vilket då kan bero på att de innehåller olika stoppning. Dyrare modeller innehåller nämligen många gånger någon form av gel-stoppning som formar sig efter handen och styret. Det kan också vara utrustade med ventilation för att inte bli för varma.

Kortfingrade handskar

Likt de ofodrade modellerna med långa fingrar, passar även de kortfingrade handskarna att använda under sommartid. De är extra populära bland de som cyklar längre sträckor (exempelvis landsvägscykling) och vill undvika skavsår. Det som gör att en del föredrar dessa modeller framför de långfingrade är för att de blir mer “luftiga” och inte lika varma. Även dessa modeller finns både med mer eller mindre stoppning, vilket även påverkar priset. 

Köp dina handskar hos Jarla Cykel

Oavsett om du är på jakt efter vinter-, långfingrade eller kortfingrade handskar, kan du med fördel inhandla dem hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av högkvalitativa cykelhandskar från välkända varumärken som Pearl, POC och Bontrager.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.sevid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!