Cykeldator som hastighetsmätare

2022/07/10

cykeldator hastighetsmätareDet finns många anledningar till varför det kan vara värt att investera i en cykeldator. En cykeldator är framtagen med många smarta lösningar och har därför flertalet olika funktioner som är användbara när du cyklar. Det spelar ingen roll om du cyklar för att träna inför ett cykellopp eller om du cyklar för att få mer motion i vardagen. En cykeldator kan vara användbar för alla och den fungerar lika bra på vår Trek  Marlin 8 mountainbike cykel som vår standardcykel Monark Sofia  3- vxl. En funktion som är särskilt uppskattad och användbar är hastighetsmätaren. I det här inlägget kan du läsa mer om hur du kan använda din cykeldator för att mäta hastigheten.

 

Om cykeldatorer

En cykeldator är en dator som har flera användbara funktioner. Den är tillverkad för att du som cyklist ska kunna mäta olika saker med den utan att behöva anstränga dig. Cykeldatorn är liten till storleken och därför kan du med enkelhet montera fast den på ditt cykelstyre. De flesta cykeldatorerna som finns på marknaden idag är uppladdningsbara vilket innebär att de går på batteri, som du mellan användningarna behöver ladda för att det ska fungera. Idag finns det flera populära varumärken som har cykeldatorer i sitt utbud. De finns i olika storlekar, prisklasser och kan dessutom ha olika funktioner. Men de mest grundläggande funktionerna som en bra cykeldator bör ha är hastighetsmätare, distansmätare samt tidmätning.

 

Mät cykelns hastighet med cykeldatorn

Att kunna se hur pass snabbt du har tagit dig fram med cykeln är ett bra sätt att få dig själv mer peppad på att cykla och komma iväg på fler cykelturer allt eftersom du blir mer van på cykeln. Därför är det bra att en av de främsta funktionerna en cykeldator har är hastighetsmätning. Hur din cykeldator mäter hastigheten kan vara olika beroende på vilken sort du köper. Den kan till exempel känna av antalet varv som hjulen snurrar och därmed avgöra hastigheten. Men det finns även varianter där hastigheten mäts via GPS. Oavsett vilken teknik som cykeldatorn har inbyggd kan du enkelt se hastigheten på skärmen. På en cykeldator sparas informationen från dina rutter och du kan gå tillbaka och se hur snabbt du har cyklat längre bak i tiden. Förutom att hastigheten kan mätas för att du ska kunna jämföra dig med dig själv och slå dina egna rekord kan en hastighetsmätare också användas som en försiktighetsåtgärd. Det är särskilt viktigt att du ser till att hålla hastigheten vid vägar och andra ställen där du behöver vara uppmärksam. Om du inte håller hastigheten där det finns hastighetsbegränsningar kan du bli skyldig att betala böter. Därför kan det vara bra att ha koll på hastigheten när du cyklar med hjälp av din cykeldator.

 

Övriga funktioner

Förutom att en cykeldator kan mäta hastigheten har den betydligt fler funktioner än det. Som vi nämnde tidigare i inlägget kan den också mäta både tid och distans. Men en del cykeldatorer är mer avancerade och du kan till exempel kolla se på kartan var du befinner dig. Det finns även cykeldatorer som räknar ut hur många kalorier du bränner på din cykeltur.

 

Vi på Jarla Cykel hjälper dig

Oavsett vad din cykel behöver så kan du vända dig till oss på Jarla Cykel. Klicka här för att spana in vårt utbud av tillbehör eller besök någon av våra butiker på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175. Har du några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller ett mejl till [email protected]