Cykeldator – en köpguide

2019/01/10

Cykeldator

Oavsett om du är en inbiten cykelfantast eller enbart använder cykeln för att ta dig fram och tillbaka från jobbet, kan en cykeldator vara ett tillbehör som förhöjer upplevelsen. Inte nog med att vi på Jarla Cykel erbjuder ett stortutbud av cykeldatorer, tänkte vi i denna artikel dela med oss våra bästa tips och råd som underlättar ditt köp.

Innehåll

– Cykeldatorer – ett tillbehör för alla
– Olika typer av cykeldatorer

Cykeldatorer – ett tillbehör för alla

Ibland kan cykeldatorer ses som ett verktyg som bara används av proffsen, men faktum är att de kan användas av alla typer av cyklister. Oavsett om du enbart pendlar mellan jobbet eller också cyklar många mil längs landsvägar blir turerna både roligare och effektivare med hjälp av en dator.

En cykeldator ger dig många gånger motivationen att vilja cykla snabbare och längre. Som tävlings- eller motionscyklist kan de dock användas som ett träningshjälpmedel eftersom du kan få ut mycket användbar information. 

Det finns exempelvis datorer som visar hur mycket energi du gör av med, vilken effekt som produceras, samt vilken puls du har bland mycket annat. Nedan kan du läsa mer om de olika typer av cykeldatorer och funktioner som finns tillgängliga på marknaden. 

Olika typer av cykeldatorer

Idag finns det ett stort utbud av datorer med många olika egenskaper och funktioner. Bland annat finns det trådlösa och trådanslutna alternativ som är försedda med både enklare och mer avancerade funktioner.

Beroende på vad du har för behov finns det självklart olika typer av cykeldatorer som passar bättre än andra. Om du endast pendlar mellan jobbet funkar det utmärkt med en billigare modell som mäter hastigheten och sträcka. Vill du däremot använda datorn som ett träningshjälpmedel finns det mer avancerade modeller som innehåller mycket användbar information som:

– Hastighet
– Medelhastighet
– Maxhastighet
– Trippdistans
– Total trippdistans
– Distans
– Total distans
– Tidtagning
– Kadens
– Klocka
– Puls
– Snittpuls
– Maxpuls
– Watt (effekt)
– Snitteffekt
– Maxeffekt
– Höjdmätare
– Maxhöjd
– Medelhöjd
– Termometer
– GPS

Om du är en seriös cyklist som färdas många mil eller till och med tävlar, rekommenderar vi starkt att skaffa en dator som mäter både kadens och puls samt är utrustad med GPS. Med hjälp av kadensmätaren kan du nämligen se hur många varv du trampar per minut, vilket är användbart för att se om maximal effekt uppnås. Något som går ut på att hålla en särskild takt (kadens) på den högsta växeln man klarar av.

Utvärdera din prestation

I de mer avancerade datorerna lagras all information, vilket gör att du kan utvärdera din prestation och även se hur du utvecklas från dag till dag. Idag finns det nämligen många cykeldatorer som kan kopplas in till datorn där du ser sammanställd information från dina cykelturer. 

Köp din cykeldator hos Jarla Cykel

Som nämndes i början av denna artikel erbjuder vi på Jarla Cykel ett stort utbud av cykeldatorer från välkända varumärken som Bontrager och Sigma. Oavsett om du letar efter en enklare eller mer avancerad modell hittar du det garanterat hos oss!

En annan stor fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i butik i Stockholm, där vi erbjuder ett ännu större sortiment av datorer. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!