Cykelbroms – en köpguide

2019/01/10

Cykelbroms

Letar du efter nya cykelbromsar, men är osäker på vilken broms som passar just dig och dina behov bäst? Då har du hamnat helt rätt! Inte nog med att vi på Jarla Cykel erbjuder ett stort utbud av högkvalitativa cykelbromsar, tänkte vi i denna artikel dela med oss av tips och råd som underlättar ditt köp!

Innehåll

– Vikten av rätt cykelbroms
– Olika typer av cykelbromsar
– Sköt om dina bromsar

Vikten av rätt cykelbroms

När det kommer till ett nytt köp av en cykel eller cykeltillbehör, innebär det en hel del val. Det gäller därför att veta vad som krävs för att tillfredsställa dina behov, samt vilka komponenter som är allra viktigaste att fokusera på. 

Eftersom vi på Jarla Cykel anser att säkerheten är det allra viktigaste under cykelturerna, anser vi även att man bör lägga stor vikt i vad man väljer för cykelbroms då detta är en säkerhetsprodukt. Med hjälp av en bra broms har du nämligen möjlighet att stanna på ett snabbt och säkert sätt, samtidigt som det finns vissa bromstyper som är lämpade för olika typer av cykling och underlag. Genom att välja en broms som är anpassad för din cykelstil får du alltså även en broms som håller längre!

Olika typer av cykelbromsar

När det kommer till cykelbromsar brukar man framförallt prata om hand- och fotbromsar som i sig innehåller en mängd olika bromsmodeller. Bland handbromsarna finns det framförallt fem olika modeller som används idag:

– Skivbroms
– Fälgbroms (V-broms)
– Fälgbroms (U-broms)
– Fälgbroms (Cantilever)
– Rullbroms

Skivbromsar

Skivbromsen är idag den allra vanligaste bromstypen och återfinns på nästan samtliga cykelmodeller som hybrid, mountainbike (MTB) och cyclocross. På grund utav den ökade populariteten finns dock även standardcyklar och racercyklar som idag är utrustade med just skivbromsar.

Att denna bromstyp har ökat i popularitet är inte konstigt med tanke på alla dess fördelar. Till att börja med stannar den din cykel på ett effektivt och säkert sätt samtidigt som den också är väldigt vädertålig. Något som är väldigt positivt under vintertid, när det dammar eller regnar eftersom bromsen alltid tar i jämfört med fälgbromsar kan få försämrad bromsverkan under dåliga väderförhållanden. En annan fördel med denna typ av broms är att de slits mindre och behöver mindre service. 

Något som också kan vara bra att veta är att det finns två olika typer av skivbromsar – hydrauliska och mekaniska. Rent funktionsmässigt fungerar de på samma sätt. Det enda som skiljer dem åt är att hydrauliska skivbromsar använder sig utav olja för att trycka bromsklossarna mot skivan, medan mekaniska skivbromsar använder sig utav en vajer. 

Trots denna marginella skillnad är fördelarna med en hydraulisk skivbroms väldigt stora i jämförelse med den mekaniska. En hydraulisk broms är nämligen näst intill justeringsfria och mycket mer responsiva. Tack vare oljetrycket justeras även bromsklossarna automatiskt, även över tid när klossarna slits ned. De mekaniska skivbromsarna behöver således mer underhåll samtidigt som de inte är lika responsiva. 

Om du är på jakt efter att par nya skivbromsar till din cykel, kan vi varmt rekommendera dig att kika in följande alternativ:

Shimano SM-RT 70 

En högpresterande bromsskiva som är försedd med unik teknik och konstruktion, vilket gör att den kyls ner snabbare. Skivan fästs med det praktiska centerlockfästet och kan användas med en rad olika bromsok från vårt sortiment.

Läs mer om och köp Shimano SM-RT70.

Shimano Saint/XT SM-RT 81

Även denna skiva är tillverkad av Shimano och har många goda egenskaper. Precis som ovanstående är den utrustad med Ice Technologies-teknik, vilket hjälper till att hålla nere värmen. Bromsskivans yttersta lager är också tillverkade av rostfritt stål, vilket ger god slitstyrka och lång hållbarhet.

Läs mer om och köp Shimano Saint/XT SM-RT 81.

Shimano Deore SM-RT 56

Sist men inte minst skulle vi vilja tipsa om denna populära bromsskiva som återfinns på många av Shimanos cyklar. Den passar således till en rad olika ok.

Läs mer om och köp Shimano Deore SM-RT 56.

Fälgbromsar (V-broms)

De klassiska fälgbromsarna, eller V-bromsarna som de också kallas, hittar du framförallt på standardcyklar. Den största och i princip enda stora fördelen med denna typ av broms är dess låga vikt. Till nackdelarna hör dock dålig bromseffekt under dåliga väderförhållanden, samt mycket slitage och ett stort behov av justeringar. 

Fälgbromsar (U-broms)

Även U-bromsarna räknas till de klassiska fälgbromsarna, med enda skillnaden att dessa framförallt används på racercyklar. 

För att säkerställa bästa möjliga bromsverkan och aerodynamik på din racercykel, kan du med fördel kika in följande bromsar:

Shimano 105 5800 Fram

Detta är den nya och uppdaterade 105-bromsen från Shimano. Tack vare dess nya innovativa design har bromsverkan förbättrats med 10% samtidigt som den är mer aerodynamisk än tidigare. Perfekt om du letar efter en högpresterande och prisvärd broms till racern!

Läs mer om och köp Shimano 105 5800 Fram.

Shimano Dura Ace 7900

En annan landsvägsbroms som håller en genomgående hög kvalitet och prestanda, är Shimanos Dura Ace 7900. Den ligger faktiskt bland cykeljättens toppskikt bland bromsar och lämpar sig utmärkt för den mer kräsne racercyklisten.

Läs mer om och köp Shimano Dura Ace 7900.

Fälgbromsar (Cantilever)

En typ av fälgbroms som inte alls är lika vanlig i dagsläget är den så kallade Cantilever-bromsen. Dessa användes framförallt förut på mountainbikes, men även idag kan man se dem framförallt på Cyklocross-cyklar. Som nämnts tidigare används dock nästan uteslutet skivbromsar på nya mountainbikes.

Rullbromsar

En rullbroms skulle bäst kunna beskrivas som en modern form av trumbroms. Detta eftersom den saknar bromsklossar utan istället bromsar direkt i navet. Rullbromsarna återfinns vanligtvis på standardcyklar, men de har dock blivit allt mer sällsynta eftersom bromsverkan är sämre. 

Till fördelarna hör dock att de i princip är helt underhållsfria. Det enda som behöver göras är att fylla på med speciellt bromsfett, vilket med fördel kan göras vid service, samt spänna vajern vid behov. 

Sköt om dina bromsar

Som nämnts i början av denna artikel är bromsarna en säkerhetsprodukt som gör det möjligt för dig att färdas säkert på vägarna. De är dock också slitagegrejer som måste bytas ut och kontrolleras regelbundet. Framförallt slitna bromsbelägg och bromsklossar är det vanligaste problemet, där allt för många använder dessa tills bromsarna knappt tar längre. 

Om du dessutom äger en cykel med fälgbromsar är det extra viktigt att rengöra fälgarna och bromsklossarna med jämna mellanrum, inte minst under vintertid eller när vädret är sämre. Detta eftersom stenar och smuts annars kan ligga och nöta upp hela fälgen, vilket på sikt kan leda till att hela hjulet måste bytas ut. 

Genom att ta hand om dina bromsar och med jämna mellanrum byta ut bromsbelägg och klossar ser du till att de alltid fungerar på topp, samtidigt som du inte löper samma risk att behöva byta ut hela hjulet!

Köp dina bromsar hos Jarla Cykel

Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort utbud av såväl bromsskivor och bromsbelägg som fälgbromsar. Då kvalitet är någonting som genomsyrar hela vår verksamhet har vi valt att enbart samarbeta med de främsta tillverkarna i branschen.

Bland vårt stora utbud hittar du därför bromsar från välkända varumärken som Shimano, Avid, Brakco, ENVE, Jagwire, Kool och Miche.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!