Byte av cykelhandtag – så gör du

2019/01/10

Ska du köpa nya cykelhandtag? Eller vill du byta dina gamla som har gått sönder eller som inte har lika bra grepp som tidigare? Att ha bra handtag till cykeln är inte bara viktigt för att det är skönare utan också för att det ska bli säkrare att cykla. Bra grepp är väldigt viktigt t ex när du cyklar i snö eller regn då du verkligen vill känna stabilitet och kontroll över styret.

När du ska byta cykelhandtag så går det många gånger enkelt och smidigt; du trär av det gamla och trär på det nya. Ibland kan det däremot vara så att cykelhandtaget sitter lite extra hårt. Då blir det svårt att få av det genom att bara dra i det. Det kan också vara svårt trä på det nya ibland och därför ska vi här gå igenom ett par tips för hur du enklast får av och på cykelhandtag.

Tips 1 – hur man tar av cykelhandtag

Om du upplever att ditt cykelhandtag sitter för hårt så kommer du alltså inte kunna dra av det utan vidare.
En enkel sak du kan göra är däremot att försiktigt bända upp änden med skruvmejsel eller annat smalt objekt (inte för vasst) och spreja in vatten eller liknande med blomsprej.

När det kommer in lite fukt mellan metallhöljet och gummihandtaget så glider det bättre och du bör kunna få loss handtaget relativt enkelt. 

Tips 2 – när du ska trä på cykelhandtaget

Ibland kan det alltså också vara svårt att trä på cykelhandtaget.

Det behöver inte vara en dålig sak eftersom det betyder att det kommer sitta extra bra när du väl får på det. Om det hade glidit på enkelt hade det också kunnat låssna lättare.

Om du som många andra har försökt trä på det men bara fått på kanske ¼ av handtaget för att det sedan ska ta stopp så är det precis som när du ska trä av ett cykelhandtag; det är för tort mellan materialen.

Då kan man spreja med vatten och sedan trä på. Det glider på enklare och när det sedan fått torka så sitter det bra.

Om du behöver nya cykelhandtag så har vi modeller från kända märken som bontrager, brooks, lizard skins charger & dsp.

När du köper cykel online hos oss så monteras alla tillbehör fast så du behöver inte tänka på dessa tips i sådana fall. Tänk också på att du alltid kan komma in till vår cykelverkstad på Rådmansgatan 25 så hjälper vi dig med cykelhandtag men också vad annars du behöver hjälp med.