Byta vevlager på cykeln – så gör du

2019/04/08

Byta vevlager cykel

Upplever du att det knarrar eller gnisslar konstigt från cykelns vevhus? Då kan det vara tecken på att dina vevlager måste bytas ut. Men hur lyckas man egentligen med detta? I denna artikel berättar vi mer om hur du gör för att byta vevlager på egen hand.

Innehåll

– Tecken på att du måste byta vevlager

– Ta reda på vilka vevlager du har

– Så byter du vevlager steg-för-steg

Tecken på att du måste byta vevlager

Att bara byta ut cykelkomponenter för sakens skull, är oftast en mindre bra idé. Först och främst gäller det därför att veta när det är dags att byta vevlager på sin cykel. Som tidigare nämnts är knarr och gnissel från vevpartiet/-huset ett tydligt tecken på att vevlagren bör bytas ut. Att det glappar är ytterligare en.

Ta reda på vilka vevlager du har 

När du väl har kommit fram till att du faktiskt måste byta ut dina vevlager, gäller det därefter att ta reda på vilken typ av vevlager du har. Något som kan vara lättare sagt än gjort. Idag finns det nämligen otaliga standarder som används.

För att ta reda på detta rekommenderar vi dig därför att läsa medföljande manual eller också rådfråga en cykelverkstad. Genom att beskriva de eventuella koderna som anges på vevhusets in- och utsida, finns det nämligen en chans att verkstaden kan få information om det lager som används.

Om du är osäker på vilket vevlager som används i din cykel, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Ring oss direkt på 08 – 20 06 76, skicka ett mejl till info@jarlacykel.se eller besök oss på Rådmansgatan 25 i Stockholm.

Så byter du vevlager steg-för-steg 

Beroende på vilket vevlager du har kan bytesprocessen se annorlunda ut. Även vilka verktyg du behöver ha till ditt förfogande kan variera beroende på vevhus. Nedan tänkte vi däremot berätta mer om hur du går tillväga för att byta gängade vevlager, vilka är vanligt förekommande på bland annat Shimano cyklar.

1. Montera av vevarmar

Först och främst gäller det att montera av vevarmarna från cykeln. Något som du på de flesta system gör med en 5 eller 8 millimeters insexnyckel. Gäller det en Shimano cykel är du däremot tvungen att även lossa på plastskruven som sitter i vevaxeln. Något som helst ska göras med specialverktyg från samma märke.

2. Montera av vevlager

När du väl har demonterat vevarmarna är det dags att göra detsamma med vevlagren. Något som du enkelt gör med ett vevlagerverktyg för utanpåliggande lager. Det lager som finns placerat på drivsidan lossar du på genom att skruva medurs, medan det på motsatt sida lossas genom att vridas moturs. Förutsatt att det inte gäller italienska cyklar med ITA-gängor.

3. Gör rent inuti ramen

Med största sannolikhet kommer det att vara oerhört mycket smuts inuti ramen. Ta bort detta med hjälp av T-röd eller avfattning samt en trasa. När gängorna är rena och fina fettar du in dem med monteringspasta.

4. Montera nya lager och vevarmar 

Sist men inte minst är det dags att montera dina nya vevlager och armar. Något som enkelt görs på samma sätt som de demonterades.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Oavsett om du endast behöver inhandla nya vevlager eller andra komponenter, alternativt önskar hjälp med hela bytet, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Hos oss hittar du ett stort utbud av vevlager som passar en mängd olika typer av cyklar.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök någon av våra butiker/verkstäder på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella funderingar. Varmt välkommen!