Byta växelvajer på cykel – så gör du

2020/05/25

Byta växelvajer

En cykel innehåller många slitagedelar, varav växelvajern är en utav dem. Men hur går man egentligen tillväga för att byta ut denna vajer? Låt oss berätta mer om hur du steg-för-steg byter växelvajer på din cykel.

 

Innehåll 

– Därför bör vajern bytas ut

– Så byter du växelvajer på din cykel


Därför bör vajern bytas ut

Först och främst hade vi tänkt börja med att reda ut varför växelvajern måste bytas ut överhuvudtaget. Som tidigare nämnts är denna vajer en slitagedel, vilket innebär att den kommer att behöva bytas ut med tiden.

Vajerns uppgift är att kommunicera de ändringar du gör på växelreglaget till själva bakväxeln. Med tiden kan vajern slitas ut och bli smutsig, vilket påverkar dess funktionalitet på ett negativt sätt.

Om du upplever att dina växlar börjar krångla i samband med att du vrider på växelreglaget, kan detta vara ett tecken på att det är dags att byta ut vajern.


Så byter du växelvajer på din cykel

Nu när du har bättre koll på varför och när som växelvajern bör bytas ut, tänkte vi berätta mer om hur du lyckas med detta:

1. Se till att ha den lättaste växeln i

Innan du kan påbörja vajerbytet bör du se till att växla ner till den lättaste växeln. Med andra ord bör kedjan vara på de minsta kugghjulen. Detta är viktigt för att sedan kunna få ur vajern.

2. Lossa på vajern från växeln

Det allra första du måste göra är att lossa vajern från växeln som på bakhjulet. Något som görs genom att lossa på den skruv som håller fast vajern.

Nedan kan du se vilken skruv vi syftar på. Notera dock att bakväxlarnas utseende kan skilja sig från cykel till cykel.

Lossa växelvajer från växel

När du väl lossat på vajern bör du även använda en tång för att klippa av den del som klämts fast av skruven och därav blivit krokig. Det underlättar när du sedan ska dra ur vajern ur höljet!

3. Lossa vajern från växelreglaget

Nästa steg är att lossa vajern från växelreglaget på styret. Exakt hur du gör detta kan skilja sig från cykel till cykel. På de allra flesta reglage finns det däremot en skruv på sidan av reglaget. Genom att lossa på denna blir vajern synlig och du kan enkelt dra ut den.

4. Fäst den nya vajern

När du väl har fått ut den gamla växelvajern är det dags att montera den nya. Något som görs på samma sätt fast tvärtom. Börja med att föra in den ände som saknar en cylinderformad klump i reglaget, vartefter du försöker lirka in den i höljet, ända tills den når den bakre växeln.

Innan du skruvar fast vajern i växeln kan du dra i den. Detta för att sträcka ut vajern och minska behovet av efterjustering. Fäst sedan vajern i fästskruven.

5. Justera växlarna

Sist men inte minst är det dags justera växlarna, så att allt fungerar korrekt. För att lära dig mer om hur du gör detta, kan du med fördel kika in vår tidigare artikel ”Så gör du för att justera dina cykelväxlar”.


Ta hjälp av Jarla Cykel
 

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att byta växelvajer på din cykel. Önskar du däremot hjälp med detta, är du varmt välkommen till oss på Jarla Cykel. Vi har två cykelbutiker med tillhörande verkstäder i Stockholmsområdet.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!