Så gör du för att byta växel på cykeln

2019/04/25

Byta växel på cykel

Vi har i en tidigare artikel redogjort för hur du gör för att laga växel på cykeln. I denna artikel tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och berätta mer om hur du gör för att byta växel på egen hand.

Byta växel på cykeln – steg-för-steg

Numera finns det en mängd olika växelsystem på marknaden. I denna artikel kommer vi däremot utgå ifrån att man har en utanpåliggande bakväxel. Har du exempelvis ett integrerat växelsystem kommer du alltså inte att kunna använda dig av denna guide. Då är du istället välkommen att kontakta oss direkt på 08 – 20 06 76 eller info@jarlacykel.se, så berättar vi mer om hur vi kan bistå med hjälp.

Med det sagt så tänkte vi nedan gå igenom hur du går tillväga för att byta ut ditt utanpåliggande bakväxelsystem:

1. Demontera växelföraren

För att demontera växelföraren på din cykel, måste du först och främst börja med att lossa på växelvajern. För att göra detta bör du säkerställa att vajern är så lite spänd som möjligt, vilket den är när kedjan ligger på det lilla drevet både fram och bak.

Återgå sedan till växelföraren, på vilken du lossar fästbulten till vajern. Något som på de flesta modeller görs med hjälp av en insexnyckel. Kapa sedan av ändhylsorna och dra ut vajern ur reglaget. Lossa därefter på övriga skruvar som håller växelföraren på plats.

2. Montera den nya växelföraren

När den gamla växeln väl är borttagen, är det dags att montera den nya. Något som görs på samma enkla sätt som den demonterades på. Säkerställ däremot att du har köpt rätt växelförare för rätt antal växlar och längd på cage.

3. Byt ut växelvajern och hölje (för bästa resultat) 

Om du önskar bästa möjliga resultat, föreslår vi att du även passar på att byta ut växelvajern och dess hölje. För att göra detta lossar du på vajern och hölje (vid styret) och demonterar dem sedan enkelt. Använd det gamla höljet som referens när du sedan kapar det nya.

När det sedan är dags att montera vajern, gör du detta på samma sätt som de demonterades. Se till att den fästs i samma läge som den lossades och spänn sedan för hand innan du skruvat åt fästbulten och fäster ändhylsan.

4. Kontrollera att växellägena stämmer

Växla upp och ned för att kontrollera att kedjan löper rent. Om nödvändigt, justera vajerspänningen.

5. Justera ändlägena med H/L-skruvarna

Skruven H (förkortning för High – tung växel) spärrar bakväxeln så att den inte kan gå förbi det nedersta, minsta drevet bak. Skruven L (förkortning för Low – lätt växel) spärrar bakväxeln så den inte kan gå förbi det största drevet bak och in i ekrarna. Skruva på dessa endast då kedjan ligger i motsvarande position och kontrollera att kedjan löper rent men inte kan gå förbi dessa ändlägen.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Där har du det – en komplett guide om hur du gör för att byta växel på cykeln. Saknar du däremot den tid och/eller kunskap som krävs för att göra denna typ av arbete, kan du med fördel ta hjälp av oss på Jarla Cykel!

Vi har en fysisk butik med tillhörande verkstad i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!