Byta pedaler på cykel – så gör du

2020/02/03

Byta pedaler på cykel

Vi har i en tidigare artikel berättat hur du gör för att hitta rätt pedaler till din cykel. Nu tänkte vi därför fortsätta på den inslagna vägen och berätta hur du gör för att montera/byta pedaler på din cykel. En behjälplig steg-för-stegguide, helt enkelt!

Så byter du pedaler på cykeln

Så, du har inhandlat nya pedaler och undrar hur du monterar dessa på din cykel? Följ nedanstående steg och bytet går garanterat snabbt och smidigt:

Steg 1 – se till att du har rätt verktyg 

Först och främst gäller det att säkerställa att du har tillgång till de rätta verktygen. Det som behövs för att byta pedaler är:

– Pedalnyckel, vanligtvis i storleken 15 mm

– Insexnyckel, vanligtvis i storleken 6 mm

– Monteringspasta

– Nya pedaler

Steg 2 – demontera de gamla pedalerna

När du väl har alla de rätta verktygen, är det dags att skruva loss de gamla pedalerna från vevarmarna. Något som många gånger kan vara lättare sagt än gjort. De flesta har haft sina pedaler väldigt länge, ibland utan fett, vilket gör att de kan sitta som bergen.

Med det sagt så använder du pedal- eller insexnyckeln för att få loss pedalerna. Vänster pedal lossas genom att du vrider nyckeln medurs, medan höger pedal lossas genom att du vrider nyckeln moturs.

Har du svårt att lossa pedalerna, kan du med fördel applicera lite olja vid gängan. Låt verka i cirka tio-femton minuter, torka av muttern och gör sedan ett nytt försök.

Steg 3 – rengör vevarmarna

Efter att du fått lös pedalerna är det en bra idé att rengöra gängorna i vevarmarna. Torka av dem med papper eller en handduk. Finns det mycket smuts och gammal intorkad olja, kan det också vara bra att rengöra gängorna med avfettning, förslagsvis Muc-Off Dry Degreaser.

Steg 4 – skilj på vänster och höger pedal

Innan du kan montera dina nya pedaler är det viktigt att du skiljer på den vänstra respektive högra pedalen. Detta eftersom pedalernas skruvgängor är olika.

På de allra flesta pedaler framgår det, om än väldigt diskret, vilken sida de ska monteras på. Vanligtvis finns det en liten text på axeln, där det står L (=vänster pedal) och R (=höger pedal).

Steg 5 – montera de nya pedalerna

 Sist men inte minst är det dags att montera de nya pedalerna. Applicera lite fett/monteringspasta på pedalernas gängor och skruva sedan på dem på vevarmarna. Kom ihåg att de skruvas på åt olika håll. Vänster pedal moturs och höger pedal medurs.

Till största del går det bra att skruva åt pedalerna med handen. Det är bara den sista biten som du behöver använda pedal- eller insexnyckeln. Tänk också på att inte skruva åt dem alldeles för hårt. Det viktigaste är att dem sitter.

Avsluta därefter med att torka bort eventuellt överflödigt fett från vevarmarna och pedalerna.

Voilá – svårare än så är det inte att byta pedaler på cykeln.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Saknar du däremot den tid eller energi som krävs för att byta pedaler på din cykel, är du varmt välkommen till oss på Jarla Cykel. Vi har två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175.

Förutom hjälp med monteringen kan du också handla nya pedaler till din cykel. Vi guidar dig gärna till rätt alternativ baserat på dig, dina behov och din cykel.

Vid eventuella frågor eller funderingar går det också bra att ringa oss på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!