Byta hjullager på cykel – så gör du

2020/08/03

Byta hjullager på cykel

Över tid slits vissa komponenter ut och behöver därför repareras eller bytas ut. En av de delar som kan behöva bytas ut, inte minst på äldre cyklar, är hjullagret. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att byta hjullager på din cykel!

 

Innehåll

– Tecken på att du bör byta hjullager

– Så byter du hjullager på din cykel

 

Tecken på att du bör byta hjullager

Först och främst hade vi tänkt reda ut för några vanliga tecken som tyder på att det är dags att byta hjullager.

När det kommer till hjullagret så har denna till uppgift att säkerställa att hjulet snurrar mjukt och fint. Över tid kan det däremot komma in väta och smuts som leder till att lagret tar skada och därav tappar sin funktion.

Om du upplever att hjulet inte snurrar lika mjukt och fint som du är van vid, kan detta alltså vara ett tecken på att du bör byta ut dina hjullager. Ibland kan det räcka med att ta lös och serva ditt nav. Förr eller senare slits däremot alla lager ut och är i behov av att bytas ut.

 

Så byter du hjullager på din cykel 

Om du har konstaterat att dina hjullager behöver bytas ut, kan du med fördel följa nedanstående steg:

 

1. Demontera hjulet

Det allra första du måste göra är att demontera hjulet i fråga. Det främre hjulet är lite enklare att ta lös, då du endast behöver lossa på de muttrar eller det snabbfäste som håller fast hjulet i framgaffeln.

Att demontera ett bakhjul är däremot lite klurigare, då du oftast måste ta hänsyn till växlar. Mer information om hur du lyckas med detta hittar du i vår tidigare artikel ”Så gör du för att byta bakhjul på cykeln”.

 

2. Ta ur axeln

Nästa steg är att ta ur axeln från navet.

 

3. Inspektera dina lager

Det finns olika typer av kullager och det första du måste göra är att ta reda på vilken typ av lager som du har. Något som såklart är viktigt för att kunna inhandla nya passande lager och för att inte skada navet.

Man brukar framförallt prata om tre olika typer av kullager:

– Maskinlager

– Kulringar

– Lagerkulor

Det förstnämnda alternativet används framförallt på nyare cyklar. Dessa lager är oftast tätade vilket innebär att kulorna inte är synliga från utsidan. Lagret är cirkelformat och är gjort av metall. På fram- och baksidan syns oftast en gummiring, vanligtvis blå eller röd, som täcker kulorna.

Såväl kulringarna som lagerkulorna används framförallt på äldre cyklar. På kulringar är kulorna synliga och fästa i en metallring, medan lagerkulor ligger helt löst i navet.

 

4. Ta ut det gamla lagret

När du väl har identifierat lagret så är det dags att ta ut det från navet. Något som görs på olika sätt, beroende på vilken typ av lager det gäller.

Ett maskinlager kan knackas/pressas ut med hjälp av en skruvmejsel. Här gäller det däremot att vara försiktig så att man inte skadar navet. För in skruvmejseln genom navet och knacka försiktigt från andra sidan till dess att lagret lossnar.

Kulringarna kan oftast tas ut på ett liknande sätt medan lagerkulor enklast tas ut med en magnet. De kan också ”hällas ut” från navet.

 

5. Gör rent navet

När lagret väl är ute bör du passa på att rengöra navet. Torka av det med en trasa och använd eventuellt Muc-Offs Dry Degreaser för att avlägsna tuffa oljerester.

 

6. Sätt in det nya lagret

Sist men inte minst är det dags att sätta in det nya lagret. Såväl maskinlager som kulringar placeras i navet och knackas försiktigt på plats med en gummihammare eller liknande. Även här är det viktigt att du är varsam för att inte skada navet eller lagret.

Lagerkulor kan enkelt placeras i navet som dem är.

Sen är det bara att sätta tillbaka hjulet på samma sätt som det demonterades.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att byta hjullager på din cykel. Om du däremot önskar hjälp med detta, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi har två cykelbutiker med tillhörande verkstäder i Stockholm, dit du kan komma vid alla typer av cykelrelaterade ärenden.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!