Så gör du för att byta eker på cykeln

2019/11/11

Byta eker cykel

Ekrarna är en essentiell del av din cykel. Skadade ekrar bör därför bytas ut fortast möjligt. Det är också därför som vi i denna artikel tänkte berätta mer om hur du gör för att byta ekrar på din cykel.

Innehåll

– Tecken på att en eker bör bytas ut

– Så byter du ekrar på din cykel

Tecken på att en eker bör bytas ut  

Det finns såklart många tecken som tyder på att en eker bör bytas ut. Uppmärksammar du att något av dina hjul inte fungerar som det ska, exempelvis att det vobblar, kan detta tyda på att en eller flera ekrar måste bytas ut.

Innan du ger dig på ett byte, kan det däremot vara en bra idé att först testa rikta hjulet. Det kan nämligen vara så att ekrarna bara måste spännas upp och justeras för att du ska få bukt med det vobblande hjulet. Mer information om hur du gör detta hittar du i vår tidigare artikel ”Rikta cykelhjul – så gör du”.

Ett annat tecken som kan tyda på att ekrarna har passerat sitt bäst-före-datum, är om de är sneda/skeva/vinda.

I värsta fall kan det vara så att en eller flera av dina ekrar har gått av. Ska man se det från den ljusa sidan så är det i alla fall enkelt att upptäcka. Och som du säkerligen förstår är det av största vikt att du omedelbart ersätter den eller de ekrar som gått av. Gör du inte detta kan din fälg ta skada.

Så byter du ekrar på din cykel

Nu när du har bättre koll på vilka tecken som tyder på att ekrarna bör bytas ut, tänkte vi berätta mer om hur du byter ut dem på egen hand:

1. Demontera hjulet

Det första du måste göra är att lossa hjulet från ramen. Ska du byta ekrar på det bakre hjulet måste du även ta bort kassetten (och i vissa fall även bromsskivan). Mer information om hur du lossar på din kassett respektive bromsskiva, hittar du i våra tidigare artiklar:

Så gör du för att byta kassett på cykeln

Så gör du för att byta skivbroms på cykeln

När hjulet väl har tagits bort från ramen, är det dags att ta av däck och slang. Mer information om hur du lyckas med detta hittar du i vår tidigare artikel ”Så gör du för att byta cykelslang”.

2. Ta bort den gamla ekern

Nästa steg är att ta bort den gamla ekern från fälgen. Börja med att skruva ut ekern från nippeln med hjälp av en ekernyckel. Därefter är det dags att ta bort ekern från navflänsen.

För att du ska kunna införskaffa en ny passande eker, gäller det att du vet vilken längd och dimensioner, d.v.s. tjocklek i ändarna och mitten, som din nuvarande eker har. Mät därför dessa med hjälp av ett skjutmått och en linjal innan du köper en ny eker.

3. Sätt dit en ny nippel

När såväl nippel som eker är demonterade, är det dags att ersätta den förstnämnda. Allra enklast är att gänga på nippeln på en bit eker och sedan pilla dit den i hålet som finns på fälgen.

4. Montera den nya ekern

Med nippeln på plats är det dags att montera den nya ekern. Något som kan vara lite utmanande. Vad som är viktigt att tänka på är att den ska korsa de övriga på samma sätt som den gamla gjorde. När den väl överlappar de intilliggande ekrarna och har fästs i navflänsen, gängar du på den på nippeln.

5. Justera ekerspänningen 

Sist men inte minst är det dags att skruva åt den nya ekern med hjälp av ekernyckeln. Här gäller det att den har samma ekerspänning som övriga ekrar. Knäpp/kläm på ekrarna och försök lyssna på frekvensen – är den likartad? Då har de samma spänning.

När ekerspänningen är perfekt justerad är det bara att sätta tillbaka fälgband, slang, däck (och eventuell kassett och bromsskiva) och ge dig ut på vägarna igen!

Ta hjälp av Jarla Cykel  

Saknar du den tid eller kunskap som krävs för att byta ut din eker på egen hand? Då kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel.

Förutom att vi erbjuder ett stort utbud av ekrar, nipplar och nödvändiga verktyg, har vi två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm. Hit kan du komma för att få hjälp med såväl inköp som byte!

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor.