Byta bromsbelägg på cykel – så gör du

2020/11/23

Byta bromsbelägg cykel

Bromsbeläggen är slitagedelar som förr eller senare kommer att behöva bytas ut, oavsett om du använder dig av traditionella fälgbromsar eller skivbromsar. Låt oss därför kika närmare på hur ofta man bör byta belägg samt hur man går tillväga för att lyckas med detta.  

 

Innehåll

– Hur ofta ska man byta bromsbelägg?

– Så byter du bromsbelägg på din cykel

 

Hur ofta ska man byta bromsbelägg?

Som nämnts inledningsvis är bromsbeläggen en slitagedel som förr eller senare kommer att behöva byta ut. Men hur ofta ska man egentligen byta belägg på sin cykel? Till denna fråga finns det dessvärre inget universellt svar, utan det beror på.

Hur ofta beläggen måste bytas kan variera stort beroende på hur mycket du använder din cykel och hur hårda inbromsningar du gör. En del behöver inte byta belägg på flera år medan andra kan behöva byta dem 1-2 gånger per år.

Vanligtvis brukar man däremot känna när det är dags att byta ut beläggen. Det allra tydligaste tecknet på detta är att bromsverkan försämras och att bromsen tar allt sämre och sämre.

 

Så byter du bromsbelägg på din cykel

Hur du går tillväga för att byta ut dina bromsbelägg skiljer sig åt beroende på om du har fälg- eller skivbromsar. Att byta beläggen på det förstnämnda alternativet är något enklare, så låt oss börja med att berätta mer detta:

 

Så byter du belägg på fälgbromsar

Att byta dessa belägg görs i två enkla steg. Börja med att demontera de gamla klossarna genom att lossa på skruvarna som håller fast dem. För att lyckas med detta krävs en insexnyckel:

Justera bromsklossar på cykel

Därefter är det bara att montera de nya klossarna på samma enkla sätt. Svårare än så är det inte!

 

Så byter du belägg på skivbromsar

Att byta belägg på skivbromsar är, som tidigare nämnts, något svårare och inkluderar fler steg. Vi har tidigare berättat hur du går tillväga för att göra detta i vår tidigare artikel ”Så gör du för att byta skivbroms på cykeln”, där du även hittar fler matnyttiga tips.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att byta bromsbelägg på din cykel. Är du i behov av att inhandla nya belägg kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel, vi erbjuder både bromsklossar till fälgbromsar respektive bromsbelägg till skivbromsar.

En annan stor fördel med att handla hos oss är att vi finns både online och i fysiska butiker i Stockholm. Våra butiker har även verkstäder, dit du kan vända dig för att få hjälp med själva bytet.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor. Varmt välkommen!