5 tips till dig som vill börja cykla downhill

2021/07/16

Börja cykla downhill

Intresset för downhillcykling har under de senaste åren ökat i en rasande fart. Tillhör du en av dem som gärna skulle vilja ge sig ut i terrängen och flyga fram över obanad mark? Då kommer denna artikel att falla dig i smaken. Här tänkte vi nämligen dela med oss av våra bästa tips till dig som vill börja cykla downhill! 

 

Tips när du ska börja köra downhill

Det finns mycket som skiljer downhillcykling från andra typer av cykling. Därför innebär det också att det finns andra saker att tänka på när man vill börja med detta. Nedanför redogör vi för de allra främsta:

 

1. Köp en downhillcykel

Först och främst bör du investera i en ordentlig cykel av downhillmodell, vilket egentligen är en mountainbike med fler dämpare. Utöver en dämpad framgaffel har nämligen dessa cyklar en bakdämpare som sitter placerad mitt på ramen, nästan under sadelstolpen. 

Anledningen till att du behöver extra dämpning är för att kunna hantera den utmanande terrängen som du kommer att stöta på under dina downhilläventyr!

Utforska vårt utbud av heldämpade mountainbikes.

 

2. Inhandla säkerhetsutrustning

Förutom en ordentlig cykel behöver du också ordentlig säkerhetsutrustning. I och med att du kommer färdas i kuperad terräng så är riskerna större. Likaså är chansen att du ramlar och slår dig. Och då gäller det att ha rätt utrustning på sig!

Så, vad är det då man behöver?

 

Hjälm

Först och främst behöver du en hjälm. Och då menar vi en hjälm är särskilt avsedd för downhillåkning. Om du ska köra i mycket utmanande terräng är en fullmask hjälm med käkskydd att föredra.

Vid lite lättare terräng kan det fungera med en hjälm utan käkskydd. Utforska vårt utbud av downhillhjälmar för att hitta den som passar bäst för just dig och dina behov.

Vill du ha hjälp på vägen kan du med fördel kika in vår köpguide för cykelhjälmar eller också kontakta oss på Jarla Cykel. Vi hjälper dig gärna att hitta en passande hjälm!

 

Skydd

Många som kör downhill föredrar att använda dig av armbågs- och knäskydd. Dels på grund av att det ger ett extra skydd om olyckan skulle vara framme, men också eftersom man kan få slag från kvistar och andra föremål i terrängen. Då kan det vara skönt att skydda känsliga områden som armbågar och knän.

Se vårt utbud av skydd för att hitta de produkter som passar bäst för just dig.

 

Handskar

Sist men inte minst rekommenderar vi dig att inhandla ett par handskar. Även dessa kommer att skydda dig om olyckan är framme, men de kommer också att ge dig ett bättre grepp (=större kontroll över cykeln) samt göra att du får mindre blåsor i händerna.

Tips på vad du ska tänka på hittar du i vår köpguide för cykelhandskar.

 

3. Lär dig grunderna

Om du inte har erfarenhet av att cykla i kuperad terräng så kommer det garanterat att vara lite ovant. Kanske känns det till och med lite läskigt. Vi rekommenderar dig därför att bli bekant med cykeln samt lära dig grunderna, d.v.s. att rulla, svänga och bromsa på rätt sätt.

 

4. Ta hjälp av erfarna åkare

Ett annat bra tips är att ta hjälp av mer erfarna downhillåkare. Fråga om tips och råd och se hur de tar sig fram. De allra flesta delar gladeligen med sig av tips och hjälper nyare åkare. Att be om hjälp minskar oftast inlärningskurvan samtidigt som det gör åkningen betydligt roligare!

 

5. Öka hastigheten allt eftersom 

Allt eftersom du blir mer bekväm på cykeln kan du öka hastigheten och ge dig på svårare terräng. Tänk däremot på att ta det i din egen takt och bli inte övermodig.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Där har du det – en handfull tips till dig som vill börja cykla downhill!

Är du i behov av att inhandla ny utrustning till din nya hobby? Då kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av både cyklar, komponenter och personlig utrustning som passar såväl nybörjare som proffs.

En annan fördel med att handla hos oss är att vi finns både online och i butik. Utforska vårt sortiment online eller besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm.

Det går också bra att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till [email protected] eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!