Så hittar du den bästa pendlarcykeln

2020/08/24

Bästa pendlarcykeln

Vi har i en tidigare artikel delat med oss av fem tips när du ska cykla till jobbet. Därför tänkte vi nu fortsätta på den inslagna vägen och berätta mer om hur du hittar den bästa pendlarcykeln!

 

Cykla till jobbet, med vilken cykel?

Allt fler svenskar upptäcker fördelarna med att cykla till jobbet. Många har däremot funderingar om hur man hittar den bästa pendlarcykeln. Och här finns det egentligen inga generella svar. Det gäller istället att hitta den cykel som passar bäst för just dig och dina behov.

Nedanför tänkte vi därför dela med oss av en rad frågeställningar som du kan besvara för att hitta den perfekta cykeln för just dig:

 

1. Hur långt är det till jobbet?

Det allra första du bör ha i åtanke är längden som du ska cykla. Har du en kortare väg om 15–20 minuter till jobbet? Eller talar vi om en längre sträcka som tar 45–60 minuter att? Beroende på detta kan olika cyklar vara bättre lämpade än andra.

Innan vi kan börja rekommendera olika cykeltyper behöver vi däremot reda ut några fler frågor.

 

2. Hur ser färdvägen ut?

Något annat du bör fundera över är hur vägen till jobbet ser ut. Är det en rak och fin cykelbana i stan? Eller är du tvungen att cykla längs grus- eller skogsvägar? Kanske en kombination av både och?

Vid kortare pendlingssträckor på bra underlag fungerar det alldeles utmärkt att pendla på en traditionell standardcykel. Gäller det däremot lite längre sträckor på asfalt kan en hybrid– eller landsvägscykel vara mer passande.

Vid blandat underlag gör du bäst i att satsa på en hybridcykel med lite grövre däck, fler växlar och dämpad framgaffel. Stöter du på riktiga skogsvägar kan däremot en mountainbike behövas.

Har du långt till jobbet och önskar en extra knuff i ryggen kan en elcykel vara ett bra alternativ.

 

3. Hur ofta planerar du att cykla?

En del väljer att cykelpendla varje dag, medan andra väljer att endast ta cykeln till jobbet ett par dagar i veckan. Beroende på hur ofta du planerar att cykla så kan olika prisklasser vara mer lämpade än andra.

Om du endast avser att cykla ett par dagar i veckan, alternativt ännu mer sällan, kanske du inte vill lägga tiotusentals kronor på en cykel. Planerar du däremot att cykla näst intill varje dag, kan det löna sig att lägga några tusenlappar extra.

 

4. Ska cykeln användas till annat än pendling?

Även om du kanske inte planerar att cykla till jobbet varje dag, kan det komma till användning på annat håll. Många som börjar pendla fastnar nämligen för cykling och använder den därför till ett motionsredskap även utanför jobbet.

Om du vet med dig att du ska göra detta kan det vara värt att investera i en lite bättre hybrid- eller landsvägscykel, även om du endast har en kortare sträcka till jobbet.

 

5. Behöver du få med dig packning?

Sist men inte minst bör du fundera på om du ska ta med dig någon packning under cykelturerna. Om så är fallet bör du troligtvis välja en cykel med pakethållare och eller korg. Kolla även på andra lösningar såsom packväskor.

 

Avslutningsvis

Att välja den bästa pendlarcykeln är inte alltid lätt. Det viktiga är att utgå ifrån dina förutsättningar och behov. Beroende på hur dessa ser ut kan nämligen olika typer av cyklar vara bäst lämpade, oavsett om det handlar om en standardcykel, landsvägscykel, hybridcykel eller en mountainbike.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort utbud av cyklar. Vi erbjuder något för alla, oavsett behov och plånbok. Utforska vårt välsorterade utbud av cyklar eller besök någon av våra butiker i Stockholm. Vår kunniga personal guidar dig mellan de olika alternativen och hjälper dig att hitta rätt produkter.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175. Det går också bra att kontakta oss på telefon 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se, vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!