Bästa cykelsemestern i Sverige – tips på 5 leder

2020/04/27

Bästa cykelsemestern i Sverige

Vi har tidigare berättat hur du gör för att förbereda dig inför en cykelsemester. Då sommaren snart närmar sig tänkte vi därför fortsätta på den inslagna vägen och tipsa om fem fantastiska cykelleder. Med andra ord allt som behövs för att du ska få den bästa cykelsemestern i Sverige!

Innehåll

– Intresset för tvåhjuliga semestrar ökar

– Tips på 5 cykelleder i Sverige

Intresset för tvåhjuliga semestrar ökar

Vi, tillsammans med många andra, anser att Sverige upplevs bäst från cykelsadeln. Att susa fram genom vackra svenska landskap är både avkopplande och spännande, samtidigt som det är bra för såväl hälsa som miljö.

Kanske är det också därför som intresset för cykelsemestrar ökat markant under de senaste åren. Oavsett vilket så är det en trend som, av naturliga förklaringar, gläder oss. Tillhör du en av dem som ska semestra längs Sveriges vägar så rekommenderar vi dig att kika in nedanstående leder!

Tips på 5 cykelleder i Sverige 

Vårt avlånga land är fullt av fanatiska cykelleder. Det finns något för alla, oavsett tidigare erfarenhet, ambitionsnivå eller önskemål. Nedan har vi därför samlat några av de bästa cykelleder som Sverige har att erbjuda:

1. Kattegattleden

När man pratar om Sveriges bästa cykelleder är det omöjligt att inte nämna Kattegattleden. Faktum är att den blev utnämnda till Europas bästa cykelled 2018. Något som inte är särskilt konstigt med tanke på det vackra landskapet som du får avnjuta under din tur!

Kattegattleden sträcker sig från Göteborg i norr till Helsingborg i söder. Under resans gång får du njuta av ett varierat landskap genom såväl öppna landskap som mäktiga havsvyer. Leden är totalt 395 km lång, men är uppdelad i åtta delsträckor.

2. Kustlinjen 

Kustlinjen är ytterligare en välkänd och uppskattad cykelled som tilltalar såväl inbitna cyklister som nybörjare. Precis som namnet antyder färdas du längs vackra och härliga kustmiljöer.

Leden sträcker sig hela 560 km, från Öregrund till Västervik. Man behöver såklart inte cykla hela sträckan, utan det finns gott om platser att starta och avsluta sin resa på.

3. S:t Olavsleden

För dig som njuta av ett varierat landskap med både myllrande skog och öppna gröna ängar, kan S:t Olavsleden vara ett passande alternativ. Denna fantastiska cykelled sträcker sig från Selånger till Trondheim, totalt 570 km, och gör det möjligt att njuta av södra Norrlands skogar och Frösöns vackra ängar.

För de flesta är sträckan om 570 km alldeles för lång att ta sig an i ett svep. Det finns däremot många passande platser som du kan starta och avsluta din semester på. Var uppmärksam på att vissa sträckor består av tuff terräng som kräver en MTB, alternativt lite vandring.

4. Sydostleden 

Sydostleden sträcker sig från Växjö till Simrishamn, en sträcka om 27 mil. Tack vare den behagliga distansen väljer många att avnjuta hela Sydostleden. Beroende på tempo så brukar man klara av hela sträckan på 3–7 dagar. Allt medan du njuter av det förtrollande småländska landskapet!

5. Åsnen Runt

Åsnen Runt är en ännu mer lättillgänglig led som går längs Åsnens stränder, en sträcka om 14 mil. En stor fördel är att en del av sträckan går längs otrafikerade grusvägar. Perfekt för dig som önskar en cykelsemester utan bilar.

Köp din utrustning hos Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du får den bästa cykelsemestern i Sverige. Om du är i behov av att köpa utrustning till ditt äventyr, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av högkvalitativa cyklar och cykeltillbehör.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra butiker i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.