Barnstol till cykeln – en köpguide

2019/04/30

Att ta med sig sitt barn på en cykeltur är mycket roligt. För att säkerställa en trygg och säker tur gäller det däremot att investera i en bra barnstol till cykeln. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att hitta en cykelsits som passar just ditt barn och din cykel.

Innehåll 

– Därför bör du använda en cykelsits

– Att tänka på vid köp av barnstol till cykeln

Därför bör du använda en cykelsits

Att använda sig av en cykelsits har många fördelar. Först och främst medför den ett både smidigt och säkert sätt att få med sig sitt barn på cykeln. Oavsett om ni ska åka och handla, åka till lekparken, dagis eller bara få lite frisk luft. En cykelsits erbjuder betydligt större flexibilitet än exempelvis en cykelkärra som är både stor och otymplig.

Inte nog med att sitsen är både smidig och säker, tycker även barnen att det är kul att få åka med på cykeln. Det blir ett spännande äventyr. Tack vare det goda stödet kan barnen dessutom skjutas i barnstolen så fort de klarar av att sitta stadigt på egen hand. Det vill säga vid cirka 9 månaders ålder.

Att tänka på vid köp av barnstol till cykeln

Nu när du har bättre förståelse för varför du bör använda en cykelsits, tänkte vi berätta mer om vad som är viktigt att tänka på vid ett köp. Det första du bör tänka på är att sitsen ska kunna monteras tryggt och stabilt på din cykel. Generellt sett finns det fyra olika alternativ att välja mellan:

– Att fästa sitsen direkt på pakethållaren.

– Att fästa sitsen i en bärarm som monteras i cykelns ram.

– Att fästa sitsen på pakethållaren med hjälp av en adapter.

– Att fästa sitsen framtill, vid cykelns handtag.

Fundera på om du vill att ditt barn ska sitta framme vid styret eller också på pakethållaren bak. När du väl har beslutat detta är det lättare att hitta det monteringsalternativ som passar bäst för din cykel.

Vill du kunna använda stolen på två olika cyklar och enkelt kunna byta mellan dessa, rekommenderar vi dig att köpa ett extrafäste som monteras på vardera cykel. På så sätt kan sitsen förflyttas med två snabba klick och du och din partner kan turas om med att exempelvis hämta och lämna på förskolan. Praktiskt, va?

Viktigast av allt är ju såklart att ditt barn ska kunna sitta stabilt och bekvämt. Se därför till att välja en cykelsits som har ett justerbart trepunktsbälte/-sele. Eftersom både du och ditt barn alltid ska använda en hjälm när ni cyklar, gäller det också att säkerställa att ditt barn kan sitta bekvämt i stolen även när han eller hon har en hjälm på sig. En del stolar såsom Polisport Guppy RS och Thule RideAlong har exempelvis justerbara rygg-, nack- och fotstöd som ger ökad komfort.

Polisport Guppy RS
Polisport Guppy RS

Vet du med dig att ditt barn kanske kommer att sova under cykelturen kan det vara klokt att införskaffa en stol med juster-/lutbar sits. Något som minskar risken för att huvudet faller framåt.

Något som också kan vara bra att tänka på är att maxvikten på de flesta stolar uppgår till 22 kg, vilket brukar motsvara cirka 4–5 års ålder. Bland vårt sortiment hittar du däremot en sits som även kan användas av större barn. Den heter Bobike Exclusive Tour och har en maxvikt om 35 kg.

Bobike Exclusive Tour
Bobike Exclusive Tour

Köp din cykelsits hos Jarla Cykel

Om du är på jakt efter en barnstol till cykeln, kan du med fördel inhandla den hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av säkra och högkvalitativa cykelsitsar som kan monteras både fram och bak. Hos oss hittar du endast produkter från välkända varumärken som Thule, Hamax, Bobike och Polisports.

En annan stor fördel med att handla hos oss är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Köper du din sits i vår butik kan vi dessutom hjälpa dig med monteringen. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella funderingar. Varmt välkommen!