Att tänka på när du ska köpa en barncykel

2019/01/10

Barncykel

Som förälder blir man alltid glad när ens barn får lära sig nya saker. Inte minst när de får lära sig att cykla, vilket självklart är en höjdpunkt för båda stor och liten. För att upplevelsen ska bli både rolig och säker krävs dock rätt utrustning. I denna artikel tänkte vi därför berätta vad du bör tänka på när du ska köpa en barncykel.

Innehåll

– Hitta rätt storlek
– Börja med en springcykel
– Hoppa över stödhjulen
– Andra faktorer att överväga

Hitta rätt storlek

När det kommer till barncyklar är det viktigt att man hittar en med rätt storlek. Att köpa en cykel är inte detsamma som att köpa kläder. Det går inte att köpa en cykel som barnet ska ”växa in i”, utan det måste vara en som passar deras längd i dagsläget. 

Nedan hittar du en generell storleksguide:

Ålder 2–2,5 år | Längd: ca 90 cm | Storlek på cykel: springcykel

Ålder: 3–5 år | Längd: 90–105 cm | Storlek på cykel: 14”

Ålder: 4–6 år | Längd: 100-120 cm | Storlek på cykel: 16”

Ålder: 6–9 år | Längd: 115-140 cm | Storlek på cykel: 20”

Ålder: 8–12 år | Längd: 130-150 cm | Storlek på cykel: 24”

Ålder: 10-14 år | Längd: 140-160 cm | Storlek på cykel: 26”

Ålder: 14+ år | Längd 160+ cm | Storlek på cykel: 26-28” 

En bra måttstock brukar även vara att sätta barnet på cykeln och kontrollera så att de inte måste sadeln i toppen eller också inte når ner med fötterna till backen även om sadeln är längst ner. När tårna tar i backen är sadeln i rätt höjd. 

Börja med en springcykel

Vi, tillsammans med många andra, anser att man bör börja med att köpa en springcykel till sitt barn. Detta för att börja träna upp barnets balanssinne, vilket är viktigt när de väl ska lära sig att cykla med pedaler. 

En springcykel kan inhandlas relativt tidigt. Vanligtvis vid två års ålder. Se till att välja en högkvalitativ och lättviktig modell för att göra upplevelsen så bra som möjligt. Kvalité och lätt vikt är nämligen synonymt med högre säkerhet, vilket med största sannolikhet är prio ett för alla föräldrar. 

Om du ska inhandla en springcykel kan vi varmt rekommendera dig att spana in nedanstående produkter:

Crescent Snotra

Från populära Crescent kommer den välbyggda springcykel som gör sig utmärkt som förstacykel. 

Läs mer om och köp Crescent Snotra.

FrogBikes Tadpole Plus

Denna cykel kommer från FrogBikes och är även den ett utmärkt alternativ när barnen ska träna upp balansen.

Läs mer om och köp FrogBikes Tadpole Plus.

Hoppa över stödhjulen

Efter att ha använt en springcykel i 1,5–2 år klarar de allra flesta barn att gå över till en vanlig cykel. Med tanke på att de under denna tid har utvecklat ett bra balanssinne rekommenderar vi att man hoppar över stödhjulen och går direkt till en större cykel på 14- eller 16”.

När det väl är dags att investera i en 16” cykel rekommenderar vi att man köper en som saknar fotbroms. Ett populärt men också omdiskuterat alternativ. En del föräldrar vill nämligen att deras barn ska få samma upplevelse som dem själva hade. 

Vi, tillsammans med många andra, anser dock att det är bättre att skippa fotbromsen. Något det finns många goda incitament för. Dels blir cykeln betydligt lättare, vilket är avgörande för ett barn som inte väger så mycket. Med andra ord blir det enklare för dem att hantera cykeln.

När dem blir äldre vill de många gånger ha en mountainbike, vilka saknar en fotbroms. Genom att skippa fotbromsen på första cykeln är de redan invanda med detta.

Om man väljer en sportigare och lättare modell som saknar fotbroms eller också en klassisk Crescent med fotbroms är en smaksak. Vi rekommenderar dock det förstnämnda alternativet. Till favoriterna hör våra Frogbikes utan fotbroms!

Därefter är det bara att följa storleksguiden.

Andra faktorer att överväga

1. Välj kvalitét före lågt pris – Det är lätt att man lockas till de billigare barncyklarna, vilket är helt förståeligt. Dessa tenderar dock att både rosta och glappa, vilket gör dem väldigt osäkra. 

Genom att välja en kvalitetscykel från ett välkänt varumärke garanteras du rostfria detaljer och delar som sitter som de ska. Med andra ord högre säkerhet. Utöver detta är livslängden på dessa cyklar väldigt lång, vilket innebär att de kan ärvas av småsyskon eller någon annan. Dessutom är andrahandsvärdet väldigt bra.

2. Montera inte cykeln på egen hand – Detta går hand i hand med ovanstående punkt. För att säkerställa att inget glapp förekommer och att allt sitter som det ska, bör du undvika att montera cykeln på egen hand. Överlåt det till någon som är kunnig inom området. 

När du väljer att köpa en barncykel hos oss på Jarla Cykel står vi självklart för monteringen och garanterar att allt sitter som det ska. 

3. Underhåll cykeln – För att öka cykelns livslängd och säkerställa att den håller sig i toppskick bör den underhållas regelbundet. Förvara den under tak, tvätta den regelbundet, underhåll kedjan och håll rätt lufttryck i däcken.

Köp din cykel hos Jarla Cykel

Oavsett vilken typ av barncykel du är på jakt efter, kan du med fördel inhandla den hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av högkvalitativa barncyklar i samtliga storlekar och modeller.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!