Så gör du för att återvinna dina cykeldäck

2021/02/08

Återvinna cykeldäck

En cykel består av en rad slitagedelar som förr eller senare kommer att behöva bytas ut. Just däcken är en av de komponenter som kan behöva bytas ut med jämna mellanrum. När du ska göra dig av med dina gamla däck och slangar gäller det däremot att du återvinner dem, för att därigenom värna om miljön. Men hur ska de egentligen återvinnas? Det reder vi ut i denna artikel.

Så återvinner du cykeldäck och slangar

Vi lever i en tid där vi alla måste ta ett större ansvar för att minska vårt klimatavtryck. Att sortera sitt avfall är en av många saker man kan göra för att värna om miljön och minska sin klimatpåverkan.

Som vi varit inne på tidigare är cyklar försedda med en rad komponenter som kan behöva bytas ut. Till dessa hör exempelvis däck och slangar, vilka består av gummi och kemikalier som kan vara skadliga för miljön.

För att dessa ämnen inte ska hamna på fel ställe gäller det därför att återvinna dem på ett korrekt sätt. Så, hur gör man då detta?

Cykelslangar kan oftast slängas direkt i det brännbara hushållsavfallet. Däcken måste däremot tas till återvinningsstationen där de oftast sorteras som grovsopor/brännbart avfall.

Har du kompletta hjul som inkluderar både däck, fälg och slang, kan dessa behöva demonteras och sorteras på olika platser.

Notera däremot att detta kan skilja sig något i olika kommuner. Ett tips är därför att kontrollera vad som gäller i just din kommun, alternativt höra med någon som arbetar på återvinningsstationen.

 

Köp nya däck hos Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att återvinna dina gamla cykeldäck och slangar. Är du på jakt efter ersättare kan du med fördel inhandla dem hos oss på Jarla Cykel!

Vi erbjuder ett stort utbud av cykeldäck och slangar från marknadsledande varumärken som Bontrager, Continental, Schwalbe m.fl. Givetvis erbjuder vi produkter som passar alla typer av cyklar och behov.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet och i våra Stockholmsbutiker. Besök oss på Rådmansgatan 25 och Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.