3 tips för att hitta en året runt cykel

2020/11/02

Året runt cykel

Tillhör du den skara cyklister som använder sin cykel året runt? Då kan det vara fördelaktigt att investera i en cykel som kan användas under samtliga årstider. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips för att hitta den perfekta året runt cykeln!

 

Att tänka på när du ska köpa en ny cykel  

Om du planerar att cykla året runt lönar det sig som tidigare nämnts att investera i en cykel som klarar av såväl sommar och höst som vinter och vår. Nedan följer våra bästa tips för att hitta den cykel som passar just dig och dina behov:

 

1. Tänk igenom dina behov

Det allra första du bör göra är att tänka igenom dina behov. Hur använder du din cykel och vad kräver du av den?

Är du en person som endast använder cykeln till och från jobbet? Eller använder du den även på fritiden, kanske för att motionsträna eller roa dig i skogen?

Om du planerar att cykla året runt så rekommenderar vi dig alltid att köpa en hybridcykel eller mountainbike. Beroende på hur dina behov ser ut kan däremot valet av cykel variera.

Ska du huvudsakligen cykelpendla och färdas längs fina och asfalterade vägar, rekommenderar vi dig att satsa på det förstnämnda alternativet. Har du däremot en tuffare färdväg med varierande terräng för att ta dig till och från jobbet, och kanske vill du även kunna roa dig i skogen på fritiden, är istället en MTB att föredra.

Även om en hybrid klarar av viss varierande terräng är de inte avsedda för ”skogskörning” på samma sätt som en mountainbike.

 

2. Tänk på packningen

Oavsett hur du planerar att använda din cykel så är du troligtvis tvungen att ha med dig någon typ av packning. Om inte varje dag så åtminstone någon gång då och då. Något som är viktigt att tänka på vid valet av cykel.

Som exempel saknar mountainbikes pakethållare. Ska du få med dig packning på dessa cyklar gäller det därför att använda en ryggsäck. Bland hybridcyklarna återfinns däremot modeller med pakethållare, vilket ger plats åt diverse förvaringsmöjligheter.

För att lära dig mer om vilka olika typer av förvaringsmöjligheter som finns samt för- och nackdelarna med dessa, kan du med fördel kika in våra tidigare artiklar:

Så hittar du den bästa cykelväskan för pendling

Därför bör du cykla med ryggsäck

Sidokorg till cykeln – en köpguide

Vattentät cykelväska – en köpguide

Cykelväska till pakethållare – en köpguide

 

3. Tänk på valet av däck

Valet av däck är essentiellt om du planerar att cykla året om. Här finns det egentligen två olika alternativ och skolor – antingen väljer du ett par rejäla allrounddäck som kan användas året runt, eller också investerar du i ett par sommar- och vinterdäck.

I städer där vintrarna inte blir allt för kalla och snöiga, funkar oftast det förstnämnda alternativet alldeles utmärkt. Bor du däremot någonstans där temperaturerna blir riktigt låga och snödrivorna meterhöga, rekommenderar vi dig att investera i både sommar- och vinterdäck.

Planerar du att investera i två däckuppsättningar, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Att tänka på vid köp av vinterdäck till cykeln”.

 

Andra saker att tänka på

När man cyklar året runt finns det även en hel del annat att tänka på. Vi vill därför passa på att tipsa om en handfull artiklar som innehåller matnyttig information om året runt cykling:

Vintercykling – tips för dig som cyklar vintertid

3 tips vid cykelträning i kyla

Så får du bukt med frusna växlar på cykeln

5 tips när du ska cykla i regn

7 tips för att vårrusta cykeln

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du hittar den perfekta året runt cykeln. Önskar du däremot hjälp med detta är du varmt välkommen att besöka någon av våra butiker på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm.

Det går också bra att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!