Åka lift med cykel – så gör du

2021/07/16

Åka lift med cykel

I takt med att intresset för mountainbike och downhillcykling ökat i rasande fart under de senaste åren, har det även öppnat upp allt fler svenska anläggningar för detta ändamål. Ett moment som många är ovana vid är däremot att ta liften upp i backen. Därför tänkte vi berätta mer om hur du går tillväga för att åka lift med cykel!

 

Så åker du lift med din cykel

Om du är en inbiten skidåkare har du troligtvis kommit över sittliftar. Något som kommer att underlätta när du ska åka lift med din cykel. Med det sagt så kommer här våra bästa tips till dig som ska ta med hojen på en sittlift för första gången:

 

Påstigning

 

1. Kontrollera liftens kapacitet – Beroende på vilken anläggning du besöker kan liftarnas kapacitet variera. De allra flesta har plats för två personer och två cyklar per stol. Innan du stiger på rekommenderar vi dig däremot att kontrollera liftens kapacitet.

 

2. Stig på vid markeringarna – När du väl har koll på liftens begränsningar är det bara att invänta en nedfälld stol och stiga på vid markeringarna som oftast finns på rampen.

 

3. Häng fast din cykel – Nu är det dags att hänga upp cykeln på liften. Något som görs på sidan av korgen. För detta finns det vanligtvis en krok. Häng sadelns framkant på kroken och var sedan noga med att hålla fast cykeln under hela resan, så att den mot förmodan inte ramlar ner.

 

4. Fäll ner bygeln – Sist men inte minst är det dags att fälla ner bygeln så att du inte riskerar att ramla ner själv.

 

Avstigning

 

1. Lyft upp bygeln – När du väl nått toppen börjar du med att lyfta upp bygeln.

 

2. Lyft av cykeln – Med bygeln ur vägen är det dags att lyfta av cykeln från kroken. Var noga med att alltid hålla den på sidan om korgen.

 

3. Kliv av – Sist men inte minst är det dags att stiga ur liften. Vanligtvis finns det markeringar som visar var du ska hoppa av. När du väl har hoppat av bör du snabbt gå åt sidan för att inte vara i vägen för de som kommer bakom dig.

 

Inhandla den rätta utrustningen

Där har du det – en komplett guide för hur du går tillväga för att åka lift med din cykel. Det kan inledningsvis kännas lite läskigt, men de flesta lär sig väldigt snabbt. Känner du dig osäker kan du alltid be om hjälp!

Behöver du inhandla utrustning inför ditt kommande MTB-äventyr? Då kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder både cyklar, komponenter, personlig utrustning och tillbehör.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!