3 tips för att lära sig cykla

2019/01/10

Lära sig cykla

Är det dags att lära ditt barn att cykla? Då har du en rolig uppgift framför dig som många gånger går smidigare än man tänkt sig. Tar du dessutom till dig våra tips och råd i denna artikel kommer det gå som en dans på rosor!

 

Innehåll

– Säkerheten först!
– Tre tips för att lära barn att cykla

 

Säkerheten först!

Det viktigaste av allt när man ska lära sig att cykla är självklart att man gör det på ett säkert sätt. Det vill säga att ditt barn använder sig utav en cykelhjälm som sitter rätt och skyddar dem vid ett eventuellt fall. När ni letar efter en hjälm är det viktigt att den har rätt storlek, vilket innebär att den ska sitta bekvämt samtidigt som den täcker hela huvudet. Detta inkluderar även panna och bakhuvud. Se till att testa hjälmen innan så att den har rätt passform och inte glider ur position!

 

Tre tips för att lära barn att cykla

När ni väl har införskaffat en bra hjälm är det dags för det roliga – att lära ditt barn att cykla. Beroende på vem du pratar med kommer du troligtvis få olika svar på hur du lär ditt barn att cykla på bästa sätt. Nedan kommer vi att berätta mer om vad vi anser vara det bästa sättet att lära sig cykla!

 

1. Börja med en springcykel

Det första ni bör göra är att börja träna upp balanssinnet hos barnet, vilket bäst görs med en springcykel. Det svåra med att lära sig cykla är nämligen att hitta balansen. Precis som namnet antyder är det en cykel som saknar pedaler och istället låter barnet ta sig fram springandes med fötterna. 

En springcykel kan börja användas av barn väldigt tidigt, redan vid två års ålder. Tänk dock på att detta är högst individuellt och kan variera från barn till barn. Efter att de börjat använda en springcykel lär de sig relativt fort att hitta balansen på ett naturligt sätt och redan vid 3,5-4 års ålder klarar de flesta att gå över till en vanlig cykel.

 

2. Gå direkt till en större cykel utan stödhjul

Som nämnts tidigare är det svåra med att lära sig cykla att hitta balansen. Har barnet däremot använt sig utav en springcykel i 1,5-2 år har de byggt upp ett så pass bra balanssinne att de kan ge sig på en vanlig cykel. Något som oftast går både snabbt och smidigt eftersom det enda de behöver lära sig är att trampa och bromsa!

Vår rekommendation är att man går direkt från en springcykel till en vanlig cykel på 14 eller 16 tum. Vi rekommenderar även att man inte använder sig utav stödhjul då detta många gånger kan få motverkad effekt eftersom stödhjulen ligger i marken hela tiden. Något som gör att barnet inte lär sig att hitta balansen på ett naturligt sätt. 

Om det däremot är nödvändigt för barnet att få någon form av stöd är det bättre att använda sig utav en balanspinne som enkelt fästes i ramen och ger dig möjligheten att hjälpa till med balansen. 

 

3. Öva på att bromsa

När barnet väl har lärt sig att få upp farten och cykla är det dags att lära dem hur man bromsar. De flesta har nämligen inga problem med att få upp farten och lära sig cykla men missar istället att lära sig hur man bromsar. Försök därför förklara för ditt barn hur bromsen fungerar och när man ska använda den. Därefter är det övning som ger färdighet!

 

Köp er cykel och utrustning hos Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du lär ditt barn att cykla på bästa sätt. Är ni dessutom i behov av att köpa en hjälm, cykel och eventuell annan utrustning, kan ni med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel.

Vi erbjuder ett stort utbud av såväl hjälmar som springcyklar och vanliga barncyklar. En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!